Zupa gulaszowa

obfite, zdrowe i bardzo pikantne pierwsze danie do domowego menu. Kilka dni temu, czytając dzieło węgierskiego pisarza, zwróciłem uwagę na rodzaj jedzenia zwanego zupą gulaszową, które często spożywał główny bohater opowieści. Jako czcigodny kucharz zastanawiałem się, co to za przysmak kuchni węgierskiej, o którym wciąż nic nie wiem? Trochę tryskając w mojej ulubionej książce kucharskiej, znalazłem przepis kulinarny na to danie. Bardzo mi się podobało, polecam spróbować go ugotować. Jak? Czytaj dalej.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 41 % 9 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

na początek podgrzej niewielką ilość tłuszczu w małym rondlu, włóż do niego drobno posiekaną cebulę i dobrze wymieszaj całą masę. Następnie włóż wstępnie umytą i pokrojoną wołowinę do naszego rondla na małe kawałki. Posyp solą i czerwoną papryką i lekko smaż na małym ogniu przez kilka minut. Po 2-3 minutach stopniowo wlewaj pół liry wody. Gdy mięso jest prawie ugotowane, włóż ziemniaki pokrojone w średniej wielkości kostkę do rondla i dodaj więcej wody, pomidora i gotuj, aż będą całkowicie ugotowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy