Zupa grochowa z wędzonymi żebrami wieprzowymi na bulionie kostnym

król wśród zup - dla smaku, sytości i wartości odżywczej!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 40 % 4 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

istnieje ogromna liczba przepisów kulinarnych i opisów, jak przygotować tak prosty na pierwszy rzut oka posiłek, jak zupa grochowa. Gotuje się go z szynką, boczkiem wieprzowym, a nawet wędzoną kaczką. Sugerujemy ugotowanie zupy grochowej z wędzonymi żeberkami na obiad.
z wędzonych żeber i kości mięsnych ugotuj bogaty bulion. Posortuj groszek i spłucz. Połóż marchewki pokrojone na duże kawałki. Wszystko posolić i ugotować na kuchence. Gdy woda się zagotuje, usuń powstałą pianę, przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez około półtorej godziny, aż groszek zamieni się w puree.
drobno posiekaj cebulę i smaż z tłuszczem na złoty kolor. Następnie odcedź bulion i dodaj groszek i usuń marchewki. Następnie ponownie podpal i pozwól zupie grochowej się zagotować. Następnie włóż cebulę do zupy, sól, dodaj przyprawy i gotuj przez 20 minut.
podając gotową zupę na stole, musisz umieścić warzywa na talerzu. Osobno do zupy grochowej z wędzonymi żeberkami można podawać drobno posiekane i suszone grzanki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Kości wołowe - 105   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal/100g

Podobne przepisy