skład / składniki
gotowanie krok po kroku
istnieje ogromna liczba przepisów kulinarnych i opisów, jak przygotować tak prosty na pierwszy rzut oka posiłek, jak zupa grochowa. Gotuje się go z szynką, boczkiem wieprzowym, a nawet wędzoną kaczką. Sugerujemy ugotowanie zupy grochowej z wędzonymi żeberkami na obiad.
z wędzonych żeber i kości mięsnych ugotuj bogaty bulion. Posortuj groszek i spłucz. Połóż marchewki pokrojone na duże kawałki. Wszystko posolić i ugotować na kuchence. Gdy woda się zagotuje, usuń powstałą pianę, przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez około półtorej godziny, aż groszek zamieni się w puree.
drobno posiekaj cebulę i smaż z tłuszczem na złoty kolor. Następnie odcedź bulion i dodaj groszek i usuń marchewki. Następnie ponownie podpal i pozwól zupie grochowej się zagotować. Następnie włóż cebulę do zupy, sól, dodaj przyprawy i gotuj przez 20 minut.
podając gotową zupę na stole, musisz umieścić warzywa na talerzu. Osobno do zupy grochowej z wędzonymi żeberkami można podawać drobno posiekane i suszone grzanki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Kości wołowe - 105 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g