zupa ze świeżych borowików z ziemniakami i zieloną cebulą

zwierzęta będą zachwycone! Prosty przepis na przepyszną zupę! Dawno temu dostałem wspaniałą zupę grzybową z borowików. Nic dziwnego, że rodzina zadała sobie trud pójścia do lasu w odpowiednim sezonie.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 67 % 8 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

borowiki to szlachetne grzyby. I chociaż ich cena jest dość wysoka, to z nich uzyskuje się najlepsze dania. Ogólnie bardzo lubię różnego rodzaju zupy, w tym z grzybów. Dlatego teraz chciałbym podzielić się z wami kulinarnym przepisem na jedzenie - zupę z borowików. Na początek oczywiście wybieramy borowiki, ponieważ borowiki, podobnie jak wiele innych grzybów, ciemnieją podczas gotowania. Następnie spłucz, dokładnie wyczyść (odrzucając robaki) i pokrój na małe plasterki. Następnie ponownie dobrze je spłucz i gotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu grzybów należy usunąć pianę. Następnie dodaj masę, wrzuć kilka groszków czarnego pieprzu (do smaku). W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je na małe plasterki i wrzucamy do zupy. Teraz bierzemy cebulę i siekamy ją, a następnie smażymy na patelni w oleju roślinnym na złoty kolor i dodajemy do gotowanego bulionu. Po około 10 minutach dodaj drobno posiekane warzywa i zieloną cebulę.- Zupa gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy