skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Podsmaż cebulę.Dodaj pieczarki.Smażyć 10 minut.
Krok 3:
Wprowadzamy mieszając mąkę.
Krok 4:
Dodaj bulion.Doprowadzić do wrzenia.Następnie dodaj bukiet zieleni.
Krok 5:
Pieczarki z zupy mielimy, dodajemy do bulionu
Krok 6:
Ubij żółtka,wymieszaj ze śmietaną.
Krok 7:
Mieszając, wlej śmietanę do zupy.Sól, pieprz.
Krok 8:
drobno posiekaj grzyby i cebulę. Wyślij cebulę na patelnię i lekko usmaż na maśle. Następnie dodaj pieczarki i ciągle mieszając smaż przez 5-10 minut. Wciąż mieszając, Wprowadzamy tutaj mąkę i zalewamy wszystko bulionem (musisz go wcześniej ugotować, bulion z kurczaka lub wołowiny jest tutaj dobry). Doprowadź zupę do wrzenia. Podczas gdy trochę się gotuje, dodaj do niego łodygi koperku, pietruszki i selera (dobrze byłoby je wcześniej związać pęczkiem) i gotuj wszystko na małym ogniu przez 30-40 minut.
następnie wyjmij zielenie. Wlać bulion przez sito do miski. Przepuść pieczarki przez maszynę do mięsa i przetrzyj tę masę przez sito (okaże się to doskonale w blenderze). Masę, którą mamy, wymieszaj z bulionem. Lekko ubij żółtka i wymieszaj ze śmietaną. Teraz-uwaga! Wszystko to, ciągle mieszając, wlej cienką strużkę do zupy. A teraz-czas na sól i pieprz kremową zupę z pieczarek według własnego gustu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g