Zupa kalafiorowa z ziemniakami i pomidorami

niesamowite danie zarówno dla żołądka, jak i duszy!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
30 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

kalafior to bardzo zdrowe, niskokaloryczne i smaczne warzywo. Kalafior jest bogaty w potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, witaminy C, B1, B2, B6, K. i jakie wiele potraw można z niego ugotować! Szczególnie dla mnie i mojej rodziny zupa kalafiorowa. Teściowa podzieliła się ze mną kulinarnym przepisem na to jedzenie, a teraz chętnie podzielę się nim z Tobą. Najpierw musisz ugotować bulion mięsny. Mięso i jego ilość określasz samodzielnie. Gdy bulion będzie gotowy i wyjmiesz z niego mięso, do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 8-10 minut. W tym czasie trzy marchewki na grubej tarce i rozbieramy kalafior na małe kwiatostany. Wrzucamy to wszystko do bulionu. Po około 8 minutach dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory oraz posiekaną cebulę i czosnek. Gotuj nasz bulion przez kolejne 8-10 minut. Zupę należy podawać po posypaniu suszoną bazylią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy