skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kalafior to bardzo zdrowe, niskokaloryczne i smaczne warzywo. Kalafior jest bogaty w potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, witaminy C, B1, B2, B6, K. i jakie wiele potraw można z niego ugotować! Szczególnie dla mnie i mojej rodziny zupa kalafiorowa. Teściowa podzieliła się ze mną kulinarnym przepisem na to jedzenie, a teraz chętnie podzielę się nim z Tobą. Najpierw musisz ugotować bulion mięsny. Mięso i jego ilość określasz samodzielnie. Gdy bulion będzie gotowy i wyjmiesz z niego mięso, do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 8-10 minut. W tym czasie trzy marchewki na grubej tarce i rozbieramy kalafior na małe kwiatostany. Wrzucamy to wszystko do bulionu. Po około 8 minutach dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory oraz posiekaną cebulę i czosnek. Gotuj nasz bulion przez kolejne 8-10 minut. Zupę należy podawać po posypaniu suszoną bazylią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g