Zupa z kurczaka z kluskami ziemniaczanymi i kurczakiem

pyszny przepis na szybką zupę z kurczaka! Pyszna zupa na każdy dzień! Bardzo satysfakcjonujące ze względu na pierogi, może zastąpić pełny obiad!
ksi ± ¿kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 38 % 3 g
46 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować bazę zupy, musisz wziąć wodę, udka z kurczaka, ziemniaki, marchewkę, cebulę,rafinowany olej słonecznikowy, sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zdejmij skórę z ud kurczaka, zalej zimną wodą i gotuj po ugotowaniu przez 20-25 minut. Do przygotowania bulionu użyłem wolnowaru-szybkowaru. Uda ugotowały się w 12 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddzielić gotowe mięso od kości, pokroić i dodać do bulionu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ziemniaki w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marchewki i cebulę smażyć na oleju roślinnym do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do wrzącego bulionu dodaj ziemniaki, sól i gotuj do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania ziemniaków zajmijmy się gotowaniem pierogów z mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej z funkcją rozmrażania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do przesianej mąki dodaj jajka, mleko, stopione masło i sól (do smaku). Zastąp ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nie powinno być zbyt grube.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj cebulę i marchewkę do bulionu do ziemniaków i gotuj przez 5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Łyżeczką namoczoną w gorącej wodzie bierzemy ciasto i zanurzamy w garnku z zupą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Na tym etapie możesz dodać przyprawy. Jeśli używasz liścia laurowego, po ugotowaniu potrawy należy go wyjąć z garnka z zupą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Szybka i pyszna zupa jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy