Zupa jajeczna dietetyczna

Spróbuj, na pewno ci się spodoba: łatwa i prosta zupa! bardzo często gotuję-przepis stał się jednym z moich ulubionych:) i bardzo prosty w przygotowaniu bardzo smaczna i dietetyczna zupa, tylko 18-20 kcal na 100gr!
cassandraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
15 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min
1. Wlej wodę do rondla, dodaj sos sojowy i drobno posiekaną cebulę. Podpalić. Wrzuć drobno posiekaną marchewkę. Gotuj, aż marchewki będą miękkie. (W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę skrobi rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody, aby zupa była gęstsza. sytość wzrośnie, ale wraz z nią zawartość kalorii. 1st. l. skrobi = 89kcal).
2. Sól i pieprz do smaku, możesz dodać przyprawy.
3. Gdy marchewki staną się miękkie, bardzo delikatnie, cienkim strumieniem, wlej jajka ubite mikserem do zupy. nie bój się, jeśli jajka zostaną ubite do konsystencji wody - to dobrze. we wrzącej wodzie jajka zwijają się i zamieniają w bardzo smaczny makaron jajeczny.
4. Gotuj przez kolejne 1-3 minuty i zdejmij z ognia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy