zupa jajeczna dietetyczna
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla, dodaj sos sojowy i drobno posiekaną cebulę. Podpalić. Wrzuć drobno posiekaną marchewkę. Gotuj, aż marchewki będą miękkie. (W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę skrobi rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody, aby zupa była gęstsza. sytość wzrośnie, ale wraz z nią zawartość kalorii. 1st. l. skrobi = 89kcal).
2. Sól i pieprz do smaku, możesz dodać przyprawy.
3. Gdy marchewki staną się miękkie, bardzo delikatnie, cienkim strumieniem, wlej jajka ubite mikserem do zupy. nie bój się, jeśli jajka zostaną ubite do konsystencji wody - to dobrze. we wrzącej wodzie jajka zwijają się i zamieniają w bardzo smaczny makaron jajeczny.
4. Gotuj przez kolejne 1-3 minuty i zdejmij z ognia.
2. Sól i pieprz do smaku, możesz dodać przyprawy.
3. Gdy marchewki staną się miękkie, bardzo delikatnie, cienkim strumieniem, wlej jajka ubite mikserem do zupy. nie bój się, jeśli jajka zostaną ubite do konsystencji wody - to dobrze. we wrzącej wodzie jajka zwijają się i zamieniają w bardzo smaczny makaron jajeczny.
4. Gotuj przez kolejne 1-3 minuty i zdejmij z ognia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g