puree z zupy dyniowej

miłośnicy zup warzywnych, a także dzieci! Jeśli gotujesz tylko dla dziecka, ilość produktów jest proporcjonalnie zmniejszona.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 61 % 11 g
113 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój dynię, ziemniaki i cebulę w kostkę. Włóż warzywa do rondla z wodą, dodaj koperek, sól. Woda powinna znajdować się 2 centymetry nad warzywami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj przez 30 minut. Ubij blenderem, zalej zupę puree śmietaną, zamiast śmietany możesz użyć mleka. Wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy