Chude placki ziemniaczane z grzybami
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zanurz ziemniaki w zimnej wodzie i gotuj po gotowaniu przez 25-30 minut.
Krok 2:
W tym czasie drobno posiekaj grzyby i cebulę.
Krok 3:
Podsmaż cebulę z grzybami.
Krok 4:
Do tego czasu ziemniaki powinny się ugotować. Obierz go.
Krok 5:
Ugniataj ziemniaki w puree.
Krok 6:
Dodaj smażone grzyby z cebulą, solą i pieprzem do smaku. Mieszać.
Krok 7:
Rzeźbimy podłużne kotlety, zwijamy bułkę tartą, układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 200 stopni i gotujemy na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby marynowane - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g