Chude placki ziemniaczane z grzybami

bardzo smaczne i nieskomplikowane chude kotlety). Do tego przepisu możesz wziąć dowolne grzyby.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 69 % 18 g
125 kcal
IG: 72 / 0 / 28

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zanurz ziemniaki w zimnej wodzie i gotuj po gotowaniu przez 25-30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie drobno posiekaj grzyby i cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż cebulę z grzybami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do tego czasu ziemniaki powinny się ugotować. Obierz go.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj ziemniaki w puree.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj smażone grzyby z cebulą, solą i pieprzem do smaku. Mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rzeźbimy podłużne kotlety, zwijamy bułkę tartą, układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 200 stopni i gotujemy na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby marynowane - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy