domowe pianki

najdelikatniejszy deser nie pozostawi nikogo obojętnym! . Pianki można spożywać jako niezależny deser, dekorować ciastami, smażyć na ogniu, aw gorących napojach zamieniają się w najdelikatniejszą karmelową piankę.
maksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 70 g
283 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj syrop inwertowany. Ilość składników podana jest na jedną porcję pianki, ale możesz bezpiecznie zwiększyć ją cztery razy, ponieważ będziesz wielokrotnie gotować chmury waniliowe! Syrop doskonale przechowuje się w słoiku lub pojemniku w temperaturze pokojowej. Wlej cukier, kwas cytrynowy do rondla z grubym dnem, dodaj wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Doprowadzić do wrzenia. Przykryj garnek szczelnie pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Syrop powinien być lejący, ale nie lepki. Chłodzimy trochę i dodajemy sodę rozpuszczoną w 1 łyżce deserowej wody. Powstaje piana. Po 5-10 minutach piana opadnie, a syrop będzie gotowy. Będzie prawie bezbarwny, ale gdy ostygnie, stanie się tak magicznie złoty!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przejdź bezpośrednio do pianek. Namocz żelatynę w 100 g wody. Gdy żelatyna pęcznieje, podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (temperatura nie wyższa niż 60C!). Odłóż podgrzaną żelatynę na bok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu wymieszaj cukier, syrop inwertowany, sól i wodę. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotować na wolnym ogniu, bez przeszkadzania, do temperatury 110C (około 8 minut). Przygotuj wcześniej worek do szprycowania z okrągłą dyszą 10-12 mm i papier do pieczenia lub maty silikonowe nasmarowane olejem roślinnym na paski Marshmallow, które następnie pokroimy na piękne małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przy niskiej prędkości miksera zaczynamy ubijać rozpuszczoną żelatynę. Nie przestając ubijać, powoli wlewaj gorący syrop wzdłuż ściany miski, aby syrop nie spadł na trzepaczkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stopniowo zwiększaj prędkość do maksimum. Gdy masa zacznie zwiększać objętość, dodaj esencję waniliową. Ubijaj przez kolejne 15 minut, aż masa będzie puszysta i bardzo gęsta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Masę natychmiast przełożyć do torebki cukierniczej i wycisnąć paski na papierze na całej długości papieru i pozostawić do stwardnienia na kilka godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Paski po minimum 3 godzinach usuń z papieru i zwiń w mieszankę cukru pudru i skrobi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie pokrój na 1,5 cm kawałki nożyczkami i ponownie zwiń w mieszankę cukru pudru i skrobi. Lepiej jest ciąć bezpośrednio w misce z posypką, aby się nie sklejały. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy