skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek ugotuj ryż. 400g ryżu wlać 600 ml wody i gotować zgodnie ze zwykłym programem w powolnej kuchence
Krok 2:
Gdy ryż jest ugotowany, Dodaj do niego 50 ml octu ryżowego(sprzedawanego w każdym dużym sklepie). Jeśli nie ma octu ryżowego, możesz zrobić sos ryżowy z cukru, octu stołowego i soli, ale sam tego nie próbowałem - łatwiej go kupić, nie kosztuje tak dużo. Po dodaniu octu dokładnie wymieszaj ryż, aby był równomiernie nasączony naszym dressingiem. W sosie głównym sekretem ryżu do sushi. Po wymieszaniu ryżu należy trochę ostygnąć
Krok 3:
Kiedyś zawsze kręciłem bułki matą, ale przyjaciele podarowali specjalny zestaw-sushi Magic. Teraz używam tylko tego. Dlatego zamiast maty na macie instalujemy arkusz nori
Krok 4:
Rozłóż ryż, ale nie na całej powierzchni arkusza-jak pokazano na zdjęciu. Aby liść nori nie pękł, jego suchy koniec można lekko zwilżyć wodą. Aby ryż nie przyklejał się do rąk podczas gotowania, polecam również przygotowanie miski z wodą-ryż praktycznie nie przykleja się do mokrych rąk i jest wygodny do układania
Krok 5:
Rozłóż nadzienie na ryżu. Kombinacje łososia, ogórka i papryki - według własnego gustu. Niektórzy dodają awokado, ale trudno jest znaleźć u nas Dojrzałe. Uwielbiam, gdy nadzienia są większe, więc zwykle wkładam wszystko:) nawiasem mówiąc, lepiej używać ogórka bez nasion. Tak smakuje lepiej
Krok 6:
Przekręcamy naszą matę i otrzymujemy zgrabną, równą rolkę, która pozostaje tylko pokrojona
Krok 7:
Aby przekręcić rolkę ryżu Na Zewnątrz (Na przykład Philadelphia), należy przyciąć arkusz nori, ułożyć na nim ryż i obrócić go razem z ryżem, a następnie ułożyć nadzienie. Jeśli przekręcisz matę, będziesz potrzebować folii spożywczej, a operacja będzie nieco trudniejsza, ale okaże się nie mniej smaczna :)
Krok 8:
Po przekręceniu rolki ryżu na zewnątrz należy ją owinąć cienko pokrojonymi plasterkami łososia (aby uzyskać Filadelfię) lub posypać sezamem lub udekorować kawiorem tobiko
Krok 9:
Z 400gr ryżu dostałem 8 rolek (jeden nie trafił w ramkę, ponieważ został zjedzony błyskawicznie przez domowe drapieżniki pod wodzą męża:)) + z reszty ryżu zrobiłem 16 nigiri sushi
Krok 10:
Jeśli chcesz różnorodności, możesz zrobić nigiri sushi za pomocą foremek z tego samego zestawu. Aby to zrobić, włóż kawałki łososia do formy, jeśli chcesz być ostrzejszy, możesz dodać trochę wasabi. Jeśli nie ma foremek, musisz uformować bułki ryżowe rękami i położyć na nich te same kawałki
Krok 11:
Zainstaluj drugą formę na górze
Krok 12:
Umieść ryż w powstałych otworach
Krok 13:
Usuń górną formę i odwróć pozostałą strukturę z kolobokami ryżowymi i łososiem na nich
Krok 14:
Tak wygląda nasze powstałe sushi nigiri. 2 Wejścia po 8 sztuk = 16 nigirei
z 400gr ryżu dostałem 8 porcji bułek i 16 nigiri sushi
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal / 100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Gotowany łosoś - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g