domowe bułki i nigiri sushi

nikt nie zrobi dla Ciebie bułek i sushi smaczniejszych niż ty! W żadnej japońskiej restauracji nie próbowałem sushi smaczniejszego niż domowe. I to pomimo faktu, że nie jestem mistrzem sushi i gotuję rolki sushi nie częściej niż raz w miesiącu, a nawet rzadziej. W domowych rolkach sushi i nadzieniach jest więcej i możesz mieć pewność, że ryba jest świeża. A to zajmuje mniej czasu, niż mogłoby się wydawać. Trzeba tylko zacząć
HankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 60 % 27 g
194 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek ugotuj ryż. 400g ryżu wlać 600 ml wody i gotować zgodnie ze zwykłym programem w powolnej kuchence

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ryż jest ugotowany, Dodaj do niego 50 ml octu ryżowego(sprzedawanego w każdym dużym sklepie). Jeśli nie ma octu ryżowego, możesz zrobić sos ryżowy z cukru, octu stołowego i soli, ale sam tego nie próbowałem - łatwiej go kupić, nie kosztuje tak dużo. Po dodaniu octu dokładnie wymieszaj ryż, aby był równomiernie nasączony naszym dressingiem. W sosie głównym sekretem ryżu do sushi. Po wymieszaniu ryżu należy trochę ostygnąć

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiedyś zawsze kręciłem bułki matą, ale przyjaciele podarowali specjalny zestaw-sushi Magic. Teraz używam tylko tego. Dlatego zamiast maty na macie instalujemy arkusz nori

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż ryż, ale nie na całej powierzchni arkusza-jak pokazano na zdjęciu. Aby liść nori nie pękł, jego suchy koniec można lekko zwilżyć wodą. Aby ryż nie przyklejał się do rąk podczas gotowania, polecam również przygotowanie miski z wodą-ryż praktycznie nie przykleja się do mokrych rąk i jest wygodny do układania

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż nadzienie na ryżu. Kombinacje łososia, ogórka i papryki - według własnego gustu. Niektórzy dodają awokado, ale trudno jest znaleźć u nas Dojrzałe. Uwielbiam, gdy nadzienia są większe, więc zwykle wkładam wszystko:) nawiasem mówiąc, lepiej używać ogórka bez nasion. Tak smakuje lepiej

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przekręcamy naszą matę i otrzymujemy zgrabną, równą rolkę, która pozostaje tylko pokrojona

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby przekręcić rolkę ryżu Na Zewnątrz (Na przykład Philadelphia), należy przyciąć arkusz nori, ułożyć na nim ryż i obrócić go razem z ryżem, a następnie ułożyć nadzienie. Jeśli przekręcisz matę, będziesz potrzebować folii spożywczej, a operacja będzie nieco trudniejsza, ale okaże się nie mniej smaczna :)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po przekręceniu rolki ryżu na zewnątrz należy ją owinąć cienko pokrojonymi plasterkami łososia (aby uzyskać Filadelfię) lub posypać sezamem lub udekorować kawiorem tobiko

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z 400gr ryżu dostałem 8 rolek (jeden nie trafił w ramkę, ponieważ został zjedzony błyskawicznie przez domowe drapieżniki pod wodzą męża:)) + z reszty ryżu zrobiłem 16 nigiri sushi

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli chcesz różnorodności, możesz zrobić nigiri sushi za pomocą foremek z tego samego zestawu. Aby to zrobić, włóż kawałki łososia do formy, jeśli chcesz być ostrzejszy, możesz dodać trochę wasabi. Jeśli nie ma foremek, musisz uformować bułki ryżowe rękami i położyć na nich te same kawałki

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zainstaluj drugą formę na górze

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść ryż w powstałych otworach

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Usuń górną formę i odwróć pozostałą strukturę z kolobokami ryżowymi i łososiem na nich

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Tak wygląda nasze powstałe sushi nigiri. 2 Wejścia po 8 sztuk = 16 nigirei

z 400gr ryżu dostałem 8 porcji bułek i 16 nigiri sushi

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Gotowany łosoś - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy