Sałatka z rybą w puszkach, ryżem i jajkami

wszyscy goście będą zachwyceni tak uroczą owieczką! Taka owca jest idealna na obchody Nowego Roku! Przygotowuje się bardzo łatwo, a produkty są najprostsze.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 41 % 9 g
119 kcal
IG: 56 / 44 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ziemniaki i marchewki gotujemy w skórce, ryż gotujemy do miękkości, a jajka w stromym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj składniki. Na grubej tarce pocieramy marchewki, ziemniaki i jajka. Pokrój ogórki w paski, cebulę w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż ziemniaki na talerzu z pierwszą warstwą. Kształtujemy ciało i głowę owcy. Smarujemy majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Warstwa 2-Tuńczyk z cebulą. Cienka warstwa majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warstwa 3-marchewka i warstwa majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warstwa 4-posiekane ogórki i majonez. Warstwa 5-jajka i majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj owcę futrem - gotowanym ryżem i rozłóż głowę posiekanymi oliwkami. Z połówek oliwek wykonujemy nogi, oko i oko. Podawaj sałatkę owczą na świąteczny stół! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy