zupa puree z dyni z jabłkami i gałką muszkatołową

aromatyczna i jasna zupa, która wygląda jak ciepły jesienny dzień!!! . Jedna z najbardziej lubianych zup w moim domu. Do tego bardzo zdrowy, smaczny i delikatny... ale jak może być inaczej, jeśli jego głównym składnikiem jest dynia królowej jesieni!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 56 % 9 g
101 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię i pokrój w dużą kostkę. Ziemniaki i marchewki kroimy w średnie kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę, czosnek i pieprz. Jeśli dzieci jedzą zupę, paprykę należy wykluczyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rondelku rozpuść masło, dodaj oliwę i smaż cebulę i czosnek na małym ogniu, aż będą przezroczyste, około 5 minut. Dodaj imbir i gałkę muszkatołową i smaż przez kolejne kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj marchewki i smaż na dużym ogniu przez 1 minutę, a następnie wlej 3 łyżki. łyżki wody, zagotuj, zrób najmniejszy ogień i przy zamkniętej pokrywie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż dynię, ziemniaki i paprykę, smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj jabłko, smaż przez kilka minut i zalej wrzącą wodą, aby woda ledwo pokrywała nasze warzywa.Dusić przez 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij blenderem w puree.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę, kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz i zagotuj, ale nie gotuj. Gęstość zupy jest regulowana ilością śmietany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Puree z dyni można podawać z tartym twardym serem i ziołami posypanymi pestkami dyni lub można dodać łyżkę masła dyniowego i podawać z grzankami czosnkowymi!!! Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy