skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne składniki.
Krok 2:
Obierz dynię i pokrój w dużą kostkę. Ziemniaki i marchewki kroimy w średnie kostki.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę, czosnek i pieprz. Jeśli dzieci jedzą zupę, paprykę należy wykluczyć.
Krok 4:
W rondelku rozpuść masło, dodaj oliwę i smaż cebulę i czosnek na małym ogniu, aż będą przezroczyste, około 5 minut. Dodaj imbir i gałkę muszkatołową i smaż przez kolejne kilka minut.
Krok 5:
Dodaj marchewki i smaż na dużym ogniu przez 1 minutę, a następnie wlej 3 łyżki. łyżki wody, zagotuj, zrób najmniejszy ogień i przy zamkniętej pokrywie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 6:
Włóż dynię, ziemniaki i paprykę, smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj jabłko, smaż przez kilka minut i zalej wrzącą wodą, aby woda ledwo pokrywała nasze warzywa.Dusić przez 30 minut.
Krok 7:
Zdejmij z ognia.
Krok 8:
Ubij blenderem w puree.
Krok 9:
Dodaj śmietanę, kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz i zagotuj, ale nie gotuj. Gęstość zupy jest regulowana ilością śmietany.
Krok 10:
Puree z dyni można podawać z tartym twardym serem i ziołami posypanymi pestkami dyni lub można dodać łyżkę masła dyniowego i podawać z grzankami czosnkowymi!!! Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g