Oyakodon

Oyakodon to jedna z ulubionych potraw w Japonii. Przygotowanie jest szybkie i proste. Jeśli chcesz zrobić coś niezwykłego ze swoich zwykłych potraw, danie oyakodon jest dla ciebie!
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 65 % 30 g
147 kcal
IG: 37 / 63 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj ryż. Pokrój cebulę na pół pierścienia. I filet z kurczaka w kostkach. Kładziemy szeroką patelnię na kuchence. Wlej do niego sos sojowy i smaż cebulę w sosie przez około 2 minuty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj filety i smaż do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka. Dodaj do kurczaka z cebulą. Wymieszaj, szczelnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj na średnim ogniu przez około 4 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż powstałą mieszaninę na gotowanym ryżu. Posyp drobno posiekaną cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy