Oyakodon
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj ryż. Pokrój cebulę na pół pierścienia. I filet z kurczaka w kostkach. Kładziemy szeroką patelnię na kuchence. Wlej do niego sos sojowy i smaż cebulę w sosie przez około 2 minuty.
Krok 2:
Następnie dodaj filety i smaż do miękkości.
Krok 3:
Ubij jajka. Dodaj do kurczaka z cebulą. Wymieszaj, szczelnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj na średnim ogniu przez około 4 minuty.
Krok 4:
Rozłóż powstałą mieszaninę na gotowanym ryżu. Posyp drobno posiekaną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g