okroshka selerowa na kefirze

wariacja na temat okroshki na kefirze na gorący letni dzień! Jako zieleninę użyłam selera, co dodaje dodatkowej świeżości naszej zimnej zupie
AlisaKrasaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 67 % 8 g
48 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty przed rozpoczęciem prezentacji

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Gotujemy. Po ugotowaniu solimy i gotujemy do miękkości. Spuść wodę i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka gotujemy i kroimy w podobny sposób jak ziemniaki. Robimy to również z kiełbasą, rzodkiewką i ogórkami-tam są wszystkie bezkrytycznie. Seler, który nadaje temu daniu szczególną pikantność, jest również drobno krojony-jak cebula. Wymieszaj wszystkie składniki razem, nie zapominając o ziemniakach

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól do smaku, dobrze wymieszaj, dodaj łyżkę śmietany i ponownie wymieszaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej kefir, wymieszaj. Dodaj litr wody mineralnej(Lubię grubsze). Wszystko dokładnie wymieszaj i sprawdź sól. Możesz dodać trochę octu, ale to dla amatora. Następnie kładziemy nasze okroshechko do ostygnięcia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Soda - 48   kcal/100g

Podobne przepisy