skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty przed rozpoczęciem prezentacji
Krok 2:
Obierz i pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Gotujemy. Po ugotowaniu solimy i gotujemy do miękkości. Spuść wodę i ostudź.
Krok 3:
Pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe
Krok 4:
Jajka gotujemy i kroimy w podobny sposób jak ziemniaki. Robimy to również z kiełbasą, rzodkiewką i ogórkami-tam są wszystkie bezkrytycznie. Seler, który nadaje temu daniu szczególną pikantność, jest również drobno krojony-jak cebula. Wymieszaj wszystkie składniki razem, nie zapominając o ziemniakach
Krok 5:
Sól do smaku, dobrze wymieszaj, dodaj łyżkę śmietany i ponownie wymieszaj
Krok 6:
Wlej kefir, wymieszaj. Dodaj litr wody mineralnej(Lubię grubsze). Wszystko dokładnie wymieszaj i sprawdź sól. Możesz dodać trochę octu, ale to dla amatora. Następnie kładziemy nasze okroshechko do ostygnięcia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Soda - 48 kcal/100g