dżem z mrożonych wiśni

minimum cukru-maksimum smaku! Rodzina będzie zadowolona!
ang0raAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 96 % 73 g
151 kcal
IG: 64 / 0 / 36

metoda gotowania

Czas gotowania: 8 h 30 min
wlej mrożone wiśnie do naczynia do gotowania (aluminiowa lub miedziana miska do gotowania dżemu), przykryj cukrem i pozostaw na noc, aby rozmrozić wiśnie i dać sok.
rano kładziemy wiśnie na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeśli pozostały cukier się rozpuści, zwiększ ogień i zagotuj. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i przykryj paczką Żelfiksu 3: 1, dobrze wymieszaj, ponownie podpal (teraz średni), gotuj, mieszając i usuwając pianę przez 3-5 minut, zmniejsz ogień do minimum i połóż na słoikach.
dżem okazuje się dość gęsty i jednocześnie delikatny, ale w rzeczywistości jest to dżem pięciominutowy.
dżem można również zrobić ze świeżych wiśni, po usunięciu nasion, ale nie można go natychmiast ugotować - wiśnie muszą stać z cukrem, w przeciwnym razie zapewniony jest białawy kolor i kompotowy smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy