dżem z mrożonych wiśni
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
wlej mrożone wiśnie do naczynia do gotowania (aluminiowa lub miedziana miska do gotowania dżemu), przykryj cukrem i pozostaw na noc, aby rozmrozić wiśnie i dać sok.
rano kładziemy wiśnie na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeśli pozostały cukier się rozpuści, zwiększ ogień i zagotuj. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i przykryj paczką Żelfiksu 3: 1, dobrze wymieszaj, ponownie podpal (teraz średni), gotuj, mieszając i usuwając pianę przez 3-5 minut, zmniejsz ogień do minimum i połóż na słoikach.
dżem okazuje się dość gęsty i jednocześnie delikatny, ale w rzeczywistości jest to dżem pięciominutowy.
dżem można również zrobić ze świeżych wiśni, po usunięciu nasion, ale nie można go natychmiast ugotować - wiśnie muszą stać z cukrem, w przeciwnym razie zapewniony jest białawy kolor i kompotowy smak.
rano kładziemy wiśnie na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeśli pozostały cukier się rozpuści, zwiększ ogień i zagotuj. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i przykryj paczką Żelfiksu 3: 1, dobrze wymieszaj, ponownie podpal (teraz średni), gotuj, mieszając i usuwając pianę przez 3-5 minut, zmniejsz ogień do minimum i połóż na słoikach.
dżem okazuje się dość gęsty i jednocześnie delikatny, ale w rzeczywistości jest to dżem pięciominutowy.
dżem można również zrobić ze świeżych wiśni, po usunięciu nasion, ale nie można go natychmiast ugotować - wiśnie muszą stać z cukrem, w przeciwnym razie zapewniony jest białawy kolor i kompotowy smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g