kasza gryczana z kiełbaskami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
gotujemy kaszę gryczaną w ilości 1 porcji kaszy gryczanej-2 porcje wody. Zawsze gotuję z dodatkiem oleju roślinnego do wody, kasza gryczana jest smaczniejsza. Film oleju na powierzchni dłużej zatrzymuje wilgoć w zbożach, w końcu będzie przewiewny i bujny.
oznacza to, że umytą kaszę gryczaną wkładamy do rondla, napełniamy zimną wodą i podpalamy. Gotuj do miękkości, nie zamykam pokrywki, olej ją zastępuje. Tak, dodaj 2 łyżki do wody. l olej roślinny i sól.
kiełbaski kroimy w kółka i smażymy w oleju roślinnym. W razie potrzeby możesz dodać cebulę, możesz dodać grzyby (pieczarki). Nie solę kiełbasek, bo są słone.
po zmieszaniu gotowanej gryki z naszym tostem i podaniu na gorąco.
osobno podawaj dowolny gorący sos lub sos. Możesz podać keczup. Mój tata uwielbia to danie z musztardą.
smacznego!
oznacza to, że umytą kaszę gryczaną wkładamy do rondla, napełniamy zimną wodą i podpalamy. Gotuj do miękkości, nie zamykam pokrywki, olej ją zastępuje. Tak, dodaj 2 łyżki do wody. l olej roślinny i sól.
kiełbaski kroimy w kółka i smażymy w oleju roślinnym. W razie potrzeby możesz dodać cebulę, możesz dodać grzyby (pieczarki). Nie solę kiełbasek, bo są słone.
po zmieszaniu gotowanej gryki z naszym tostem i podaniu na gorąco.
osobno podawaj dowolny gorący sos lub sos. Możesz podać keczup. Mój tata uwielbia to danie z musztardą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g