pastylka z dyni
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
pokrój dynię na małe kwadraty, włóż do rondla i gotuj (bez wody, ale możesz trochę kapać, aby się nie przypalić). Puree. Wlej przyprawy i cukier puder (jego objętość zależy od słodyczy dyni, nie możesz w ogóle dodawać cukru, jeśli dynia jest słodka).
przykryj blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia, rozłóż puree z dyni równą cienką warstwą.
suszyć pastylkę w piekarniku (50 stopni, termostat 2) przez około 4-5 godzin przy otwartych drzwiach.
gdy pastylka dyniowa wyschnie, oddziel ją od papieru, zwiń w rolkę i pokrój na kawałki lub po prostu rozerwij rękami.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia, rozłóż puree z dyni równą cienką warstwą.
suszyć pastylkę w piekarniku (50 stopni, termostat 2) przez około 4-5 godzin przy otwartych drzwiach.
gdy pastylka dyniowa wyschnie, oddziel ją od papieru, zwiń w rolkę i pokrój na kawałki lub po prostu rozerwij rękami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g