pastylka z dyni

zdrowa uczta dla dzieci i dorosłych! Pyszne ciasto z dyni zachwyci Ciebie i twoje dzieci. Są też dość łatwe do przygotowania.
Lisa MAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
34 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 h 20 min
pokrój dynię na małe kwadraty, włóż do rondla i gotuj (bez wody, ale możesz trochę kapać, aby się nie przypalić). Puree. Wlej przyprawy i cukier puder (jego objętość zależy od słodyczy dyni, nie możesz w ogóle dodawać cukru, jeśli dynia jest słodka). 
przykryj blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia, rozłóż puree z dyni równą cienką warstwą.
suszyć pastylkę w piekarniku (50 stopni, termostat 2) przez około 4-5 godzin przy otwartych drzwiach.
gdy pastylka dyniowa wyschnie, oddziel ją od papieru, zwiń w rolkę i pokrój na kawałki lub po prostu rozerwij rękami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy