Gnocchi ziemniaczane po włosku

a z kwaśną śmietaną te gnocchi są jeszcze smaczniejsze, tylko objadanie się!
SabinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 82 % 28 g
142 kcal
IG: 45 / 0 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
1 ziemniaki myjemy i gotujemy bezpośrednio w skórce.

2 obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj mąkę, jajko, sól i zagniataj nieprzywierające ciasto.

3 Podziel gotowe ciasto na 4 równe części i rozwałkuj długie kiełbaski.

4 każdą kiełbasę kroimy na małe kawałki i lekko dociskamy widelcem.

5 gotujemy Gnocchi we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy