kasza gryczana z koncentratem pomidorowym pieczarki i warzywa
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Spłucz kaszę gryczaną, wlej 2-3 szklanki wody, sól, gotuj do miękkości.
Krok 2:
Wlej olej do rondla, dodaj do niego drobno posiekaną cebulę, gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.
Krok 3:
Dodaj marchewki starte na grubej tarce do cebuli, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 4:
Posiekaj kapustę.
Krok 5:
Pokrój grzyby, jeśli weźmiesz świeże, smaż je na osobnej patelni przez 10 minut, a jeśli są marynowane jak moja, możesz natychmiast dodać cebulę i marchewkę
następnie włóż tam kapustę. Wlać sok pomidorowy: do tego potrzebujemy 250 g wody, dwóch łyżek.l pasta pomidorowa, trochę czarnego mielonego pieprzu, sól, cukier. Dusić na małym ogniu przez 30 minut. Danie podawaj na gorąco: połóż kaszę gryczaną na połowie talerza, na drugiej kapuście.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g