kasza gryczana z koncentratem pomidorowym pieczarki i warzywa

pyszne, zdrowe i satysfakcjonujące! A co najważniejsze: możesz pisać!
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 67 % 14 g
106 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Spłucz kaszę gryczaną, wlej 2-3 szklanki wody, sól, gotuj do miękkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej do rondla, dodaj do niego drobno posiekaną cebulę, gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj marchewki starte na grubej tarce do cebuli, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj kapustę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój grzyby, jeśli weźmiesz świeże, smaż je na osobnej patelni przez 10 minut, a jeśli są marynowane jak moja, możesz natychmiast dodać cebulę i marchewkę

następnie włóż tam kapustę. Wlać sok pomidorowy: do tego potrzebujemy 250 g wody, dwóch łyżek.l pasta pomidorowa, trochę czarnego mielonego pieprzu, sól, cukier. Dusić na małym ogniu przez 30 minut. Danie podawaj na gorąco: połóż kaszę gryczaną na połowie talerza, na drugiej kapuście.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy