skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Z tych składników tylko jaja kurze i marchew wymagają obróbki cieplnej.
Krok 2:
Aby to zrobić, umyj jaja kurze mydłem, aby uniknąć przedostania się drobnoustrojów chorobotwórczych do naczynia przez skorupki jaj i jajka. Jaja kurze powinny mieć temperaturę pokojową przed gotowaniem. Wlej je do metalowego rondla zimną wodą, podpal, gotuj przez około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie spuść wodę, napełnij gorącą wodą, pozwól jajkom kurzym ostygnąć. Czyścimy je i pocieramy.
Krok 3:
Krakersy można wziąć z fabryki lub wysuszyć samodzielnie z chleba pszennego. Druga opcja jest lepsza dla tej sałatki, ponieważ gotowe krakersy z reguły zawierają wszelkie dodatki smakowe, ale domowe będą miały wyłącznie smak chleba, który nie zagłuszy smaku innych składników sałatki. Chleb pszenny kroimy w małe kostki i suszymy na suchej blasze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Krok 4:
Umyj marchewki i gotuj w mundurze. Gotuj do miękkości. Schłodzić marchewki, oczyścić i zetrzeć.
Krok 5:
Paluszki krabowe kroimy nożem w małe kostki. Obierz czosnek, przepuść kilka goździków przez prasę lub posiekaj go bardzo drobno nożem.
Krok 6:
Taką sałatkę można ułożyć jako warstwową lub po prostu wymieszać w misce i posypać krakersami na wierzchu. Pierwszą warstwą rozprowadzamy pokrojone w kostkę paluszki krabowe. Smarujemy je cienką warstwą majonezu. Jeśli wydaje się, że majonez nie jest wystarczająco słony, możesz trochę posolić warstwy sałaty.
Krok 7:
Następnie warstwa startych gotowanych jaj kurzych. Smarujemy majonezem.
Krok 8:
Następnie rozłóż startą gotowaną marchewkę. Na wierzchu cienka warstwa majonezu. Posyp posiekanym czosnkiem.
Krok 9:
Smarujemy majonezem.
Krok 10:
Posyp startym twardym serem.
Krok 11:
Ponownie warstwa majonezu. Krakersy lepiej układać na tej sałatce lub dodawać do niej tuż przed podaniem, w przeciwnym razie zmokną i zepsują smak sałatki i jej wygląd. W razie potrzeby udekoruj sałatkę świeżymi ziołami. Pozwól mu się zaparzyć i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g