Sałatka królewska z paluszkami krabowymi

pyszna, pożywna i jasna sałatka z piękną nazwą! Nazwa sałatki już mówi sama za siebie, taka sałatka z pewnością zajmie jedno z głównych miejsc na świątecznym stole. Głównym składnikiem tej sałatki są paluszki krabowe, które świetnie komponują się z wieloma innymi potrawami, dzięki czemu za każdym razem można stworzyć nową sałatkę. Sałatka Królewska to jedna z udanych sałatek z paluszkami krabowymi, której przepis zasługuje na szczególną uwagę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 12 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 31 % 11 g
202 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Z tych składników tylko jaja kurze i marchew wymagają obróbki cieplnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby to zrobić, umyj jaja kurze mydłem, aby uniknąć przedostania się drobnoustrojów chorobotwórczych do naczynia przez skorupki jaj i jajka. Jaja kurze powinny mieć temperaturę pokojową przed gotowaniem. Wlej je do metalowego rondla zimną wodą, podpal, gotuj przez około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie spuść wodę, napełnij gorącą wodą, pozwól jajkom kurzym ostygnąć. Czyścimy je i pocieramy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krakersy można wziąć z fabryki lub wysuszyć samodzielnie z chleba pszennego. Druga opcja jest lepsza dla tej sałatki, ponieważ gotowe krakersy z reguły zawierają wszelkie dodatki smakowe, ale domowe będą miały wyłącznie smak chleba, który nie zagłuszy smaku innych składników sałatki. Chleb pszenny kroimy w małe kostki i suszymy na suchej blasze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki i gotuj w mundurze. Gotuj do miękkości. Schłodzić marchewki, oczyścić i zetrzeć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paluszki krabowe kroimy nożem w małe kostki. Obierz czosnek, przepuść kilka goździków przez prasę lub posiekaj go bardzo drobno nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Taką sałatkę można ułożyć jako warstwową lub po prostu wymieszać w misce i posypać krakersami na wierzchu. Pierwszą warstwą rozprowadzamy pokrojone w kostkę paluszki krabowe. Smarujemy je cienką warstwą majonezu. Jeśli wydaje się, że majonez nie jest wystarczająco słony, możesz trochę posolić warstwy sałaty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie warstwa startych gotowanych jaj kurzych. Smarujemy majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozłóż startą gotowaną marchewkę. Na wierzchu cienka warstwa majonezu. Posyp posiekanym czosnkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smarujemy majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp startym twardym serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie warstwa majonezu. Krakersy lepiej układać na tej sałatce lub dodawać do niej tuż przed podaniem, w przeciwnym razie zmokną i zepsują smak sałatki i jej wygląd. W razie potrzeby udekoruj sałatkę świeżymi ziołami. Pozwól mu się zaparzyć i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy