zupa z ciecierzycy i wołowiny

obfita, rozgrzewająca i pyszna zupa! Ten przepis jest uproszczoną wersją zupy bozbash rozpowszechnionej na Kaukazie. Bogaty, pachnący i bardzo jasny. W razie potrzeby do gotowej zupy można dodać bardzo mało suszonej mięty, doskonale komponuje się z wołowiną, ciecierzycą i pomidorami.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 53 % 10 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na zdjęciu główne produkty, których będziemy potrzebować do przygotowania zupy z ciecierzycą i wołowiną. Lepiej gotować w garnku z grubymi krawędziami i dnem. Obierz ziemniaki, cebulę i czosnek. Umyj warzywa i wszystkie warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę na pół i posiekaj każdą połówkę na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wołowinę na średnie kawałki. Dodaj olej roślinny do rondla, podgrzej go na dużym ogniu. Jeśli używasz chudego mięsa, powinieneś wlać trochę więcej oleju na patelnię, jeśli wołowina ma warstwy tłuszczu, użyj tylko jednej łyżeczki. Wyślij kawałki mięsa na patelnię i ciągle mieszając smaż je na różowe boki ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cebulę do mięsa, mieszaj i smaż wszystko razem, aż cebula nabierze złotego odcienia, a mięso zostanie nasycone aromatami cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kurkumę i wszystko ponownie wymieszaj. Posolić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po minucie wlej 200 mililitrów wrzącej wody do garnka. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień do średniego i gotuj wszystko pod zamkniętą pokrywką przez około godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie przygotuj wszystko inne na zupę. W pomidorach wykonaj nakłucia wykałaczką w kilku miejscach. Zalej pomidory wrzącą wodą, przytrzymaj przez około minutę i delikatnie spuść wodę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy pomidory lekko ostygną, usuń z nich skórę (po manipulacji wrzącą wodą, zostanie to zrobione bez większych trudności).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój pomidory w drobną kostkę lub dowolnie według własnego uznania. Drobno posiekaj czosnek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie określonego czasu sprawdź, czy na patelni pozostała woda. Jeśli tak, otwórz pokrywkę, podgrzej do maksimum i poczekaj, aż cała ciecz wyparuje. Wyślij pomidory, koncentrat pomidorowy i drobno posiekany czosnek do mięsa. Mieszaj i smaż krótko przez około minutę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój ziemniaki na wystarczająco duże kawałki. Wyślij ziemniaki i ciecierzycę do zawartości garnka. Wlej 700 mililitrów wody, wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje. Zrób ogień na minimum i gotuj zupę przez około 30-40 minut pod zamkniętą pokrywką. Powinieneś skupić się na ziemniakach, gdy zacznie się rozpadać po naciśnięciu, co oznacza, że zupa jest prawie gotowa. Pozostało kilka niuansów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj warzywa średniej wielkości. Spróbuj zupy, jeśli to konieczne, a następnie dodaj sól do smaku. Wlać zielenie. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na co najmniej 15-20 minut.

ciecierzyca jest inaczej nazywana groszkiem tureckim lub jagnięcym. Jest bardzo zdrowy i smaczny.

przepis wykorzystuje ciecierzycę w puszkach, aby przyspieszyć proces gotowania. Jeśli nie masz takiego, możesz użyć suchego groszku, ale będziesz musiał go wcześniej namoczyć w zimnej wodzie wieczorem, a następnie gotować osobno, aż będzie gotowy (od 30 do 50 minut), a następnie wszystko zgodnie z przepisem.

zupa przed podaniem posyp ziele angielskie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy