Zupa Pizza

ulubione wypieki wszystkich, tylko w postaci płynnej! Wydaje się to nierealne, ale w smaku zupa naprawdę przypomina prawdziwą pizzę. Danie okazuje się obfite, pożywne, z wyglądu jasne, spektakularne, piękne. Można go przygotować na rodzinny obiad lub uroczystą kolację.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 38 % 3 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić zupę o smaku pizzy, potrzebujemy mniej więcej tego samego zestawu produktów, co do pieczenia, tylko zamiast ciasta weźmiemy bulion. Lepiej jest wziąć surowy wędzony boczek-jest bardziej aromatyczny, a jego smak jest wyraźniejszy, a dla naszej zupy jest to ważne. Możesz wziąć bulion z kurczaka lub wołowiny. Kurczak jest bardziej neutralny, a wołowina jest bardziej wyraźna w smaku. Użyłam bulionu wołowego. Bulion można zastąpić czystą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj warzywa, osusz. Cukinię pokroić w cienkie półkola.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski. Kolor pieprzu może być dowolny. Wziąłem zieleń, aby zupa wyglądała kontrastowo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój boczek w paski. Miałem już boczek w plasterkach, ale plastry były za długie i przecięłam je na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój duże grzyby w plasterki, średnie-na pół lub na ćwiartki, możesz zostawić małe w całości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę. Możesz dodać cebulę do zupy w całości, a następnie wyjąć pod koniec gotowania, tak jak ja, lub drobno posiekać i smażyć razem z resztą warzyw (krok 12).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pomidory koktajlowe można dodać do zupy w całości lub pokroić na pół.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój pomidory na pół i zetrzyj na drobnej tarce. W rezultacie otrzymasz takie tłuczone ziemniaki, a skóra zostanie odcięta sama. Możesz użyć gotowych pokrojonych pomidorów we własnym soku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj keczup i cukier do masy pomidorowej i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podgrzej patelnię na dużym ogniu. Ułóż paski boczku i smaż, aż będą chrupiące. Ogólnie boczek można smażyć na osobnej patelni, ale jeśli masz odpowiednią patelnię z grubym dnem, możesz w niej gotować zupę od początku do końca.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przełóż boczek na talerz, uważając, aby cały tłuszcz z niego pozostał na patelni. Ten tłuszcz będzie potrzebny do smażenia warzyw.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj cukinię, grzyby, paprykę i całą lub posiekaną cebulę do garnka. Smażyć, mieszając, na dużym ogniu przez około 7 minut. Na koniec lekko posolić wszystko.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej szklankę bulionu (lub wody) do warzyw.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj garnek pokrywką i gotuj wszystko razem przez 5 minut na średnim ogniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj pomidory koktajlowe do garnka. Wlej pozostały bulion lub wodę i dodaj mieszankę pomidorów. Wszystko dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotować zupę przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą gotowe, od czasu do czasu usuwając pianę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż smażony boczek do garnka, zachowując kilka plasterków do podania i wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie wyłącz ogrzewanie, przykryj garnek pokrywką i odstaw zupę na 10 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlej zupę do misek. Do każdego dodaj pozostały smażony boczek i starty ser i podawaj. Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal / 100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy