sos tatarski ze śmietaną i czosnkiem

świetny dodatek do przystawek i gorących dań głównych.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 71 % 20 g
węglowodany 11 % 3 g
205 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj dwa jajka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane jajka podzielić na białko i żółtko. Drobno posiekaj ogórki, cebulę, koperek, czosnek i gotowane białko

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź ugotowane żółtka, od pozostałych surowych jaj, oddziel też żółtka, dodaj musztardę i wszystko razem zetrzyj

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie kontynuuj mieszanie i stopniowo wlewaj olej

  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz dwie mieszanki

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj sok z cytryny

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj z ulubionym daniem

sos który ozdobi danie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy