sos tatarski ze śmietaną i czosnkiem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty
Krok 2:
Ugotuj dwa jajka
Krok 3:
Ugotowane jajka podzielić na białko i żółtko. Drobno posiekaj ogórki, cebulę, koperek, czosnek i gotowane białko
Krok 4:
Dodaj sól
Krok 5:
Dodaj cukier
Krok 6:
Dodaj śmietanę
Krok 7:
Wymieszaj
Krok 8:
Weź ugotowane żółtka, od pozostałych surowych jaj, oddziel też żółtka, dodaj musztardę i wszystko razem zetrzyj
Krok 9:
Następnie kontynuuj mieszanie i stopniowo wlewaj olej
Krok 10:
Krok 11:
Połącz dwie mieszanki
Krok 12:
Dodaj sok z cytryny
Krok 13:
Podawaj z ulubionym daniem
sos który ozdobi danie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g