Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka

można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno! Pyszne! Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka ma ciekawy zestaw składników. Połączenie kurczaka, gruszki, pomidorów, sera pleśniowego i słodkiego dressingu jest tak udane, że nikogo nie pozostawia obojętnym. To najlepsza nowość na święta!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 16 % 4 g
123 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną soczystą sałatkę z kapustą pekińską i kurczakiem? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Radzę rozpocząć gotowanie od opatrunku. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Mam oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin). Lepiej jest wziąć nieostrą musztardę, wystarczy ziarnista. Oprócz tych składników możesz dodać trochę soku z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz oliwę z oliwek, musztardę, miód, sól i pieprz. Dokładnie ubij wszystko, aż będzie gładkie. Olej roślinny powinien w miarę możliwości łączyć się z miodem i musztardą. Tankowanie jest gotowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj podstawowe składniki sałatki. Możesz upiec kurczaka w piekarniku, tak jak ja, ugotować lub usmażyć. Możesz uzupełnić część warzywną według własnych upodobań. Możesz wziąć bułkę tartą w sklepie lub ugotować ją samodzielnie z kawałka bochenka suszonego w piekarniku. Mam krakersy sklepowe. Są dość grubo zmielone i bardzo chrupiące. Możesz użyć dowolnego miękkiego sera (feta, mozzarella, twarożek, topiony). U mnie z niebieską pleśnią

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój kurczaka w niezbyt duże plasterki, sól i pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż filety do naczynia do pieczenia, polej olejem roślinnym. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Jednocześnie możesz upiec kurczaka nie tylko na kawałki, ale także całe filety i pokroić je po upieczeniu. Pamiętaj tylko, że cały filet musi być pieczony nieco dłużej, aby był pieczony w środku, około 20-25 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia kurczaka pokrój resztę składników. Umyj kapustę pekińską i pokrój na duże kawałki. Dla wygody rozłożyłem kapustę na liście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pomidory na sałatkę można wziąć dowolne, ale mocne, aby zachowały swój kształt podczas krojenia. Jeśli masz zwykłe pomidory, pokrój je w plastry. Jeśli wiśnia, przetnij ją na pół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj gruszkę, osusz, pokrój na 4 części i usuń pestki. Pokrój każdą ćwiartkę na niezbyt grube plastry. Lepiej przygotować gruszkę jako jedną z ostatnich, ponieważ gruszki ciemnieją wystarczająco szybko (szczególnie niektóre odmiany). Skóra, jeśli nie jest twarda, nie może być cięta. Mam gruszkę odmiany pstrąga.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kurczak jest gotowy. Możesz zbierać sałatę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce połącz kapustę pekińską, pomidory, pieczonego kurczaka i gruszkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie przytłoczyć pomidorów i gruszek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś sałatkę na półmisek do serwowania i rozłóż na wierzchu kawałki sera pleśniowego. Przed podaniem posyp sałatkę bułką tartą. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy