skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić pilaw z królika w kotle?
1. Umyj królika, pokrój na kawałki, włóż do miski, Posol i posyp przyprawami do mięsa, wymieszaj, a następnie smaż na oleju słonecznikowym na złoty kolor.
2. Obierz marchewki i cebulę, pokrój cebulę w kostkę, marchewki w paski. Włóż warzywa do kotła, wlej olej słonecznikowy, smaż do miękkości.
3. Połóż królika na warzywach, wlej gorącą wodę i gotuj przez 10-15 minut, a następnie wlej ryż, sól, pieprz do smaku, dodaj przyprawę do pilawu.
4. Gdy ryż wchłonie większość wody, włóż czosnek do kotła, całą głowę. Nie obieraj całkowicie czosnku, usuń tylko górną warstwę łuski i dokładnie umyj.
5. Po 7-10 minutach wyłącz ogrzewanie, przykryj kocioł pokrywką, pozwól pilawowi parzyć przez 30 minut.
zapach unosi się w całej kuchni!
smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ryż basmati - 347 kcal/100g