skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę kurczak ananas ser jajka orzech ser? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Jajka gotować na średnim ogniu po gotowaniu przez 8-9 minut. Następnie napełnij je zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Ugotuj filet z kurczaka z wyprzedzeniem i ostudź. Aby się nie zawiesił, włóż go do torby i zawiąż. Wyjmij ananasa z syropu i pozwól mu spłynąć.
Krok 2:
Umieść pierścień do gotowania na talerzu. Pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę i włóż do pierścienia, ubij łyżką.
Krok 3:
Zrób siatkę majonezu na powierzchni kurczaka.
Krok 4:
Ułóż filet z kurczaka i majonez na wierzchu drobno posiekanego ananasa w puszkach.
Krok 5:
Nałóż siatkę majonezową na ananasa.
Krok 6:
Zwykle wierzch sałatek posypuje się ziołami, ale ponieważ wszystkie warstwy są dość Blade, chciałem je trochę rozcieńczyć. Dlatego drobno posiekałem warzywa i położyłem warstwę ananasa na wierzchu i posmarowałem odrobiną majonezu.
Krok 7:
Twardy ser zetrzeć na drobnej lub średniej tarce, ułożyć na wierzchu warstwę zieleni. Im bardziej pikantny jest ser, tym ciekawszy będzie smak samej sałatki.
Krok 8:
Posmaruj ser majonezem, dociskając warstwy.
Krok 9:
Obierz schłodzone gotowane jajka i podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce i ułóż równą warstwę na wierzchu.
Krok 10:
Posmaruj białka majonezem. Bardzo ostrożnie usuń pierścień do gotowania.
Krok 11:
Zetrzyj żółtka na drobnej tarce i zrób brzeg wokół krawędzi sałatki.
Krok 12:
Drobno posiekaj orzechy włoskie i wypełnij przestrzeń wewnątrz pierścienia żółtka. Udekoruj według własnego uznania, ale polecam uzupełnić sałatkę kwaśnymi jagodami, takimi jak żurawina jak ja. Odstaw do lodówki na 30 minut, a następnie podawaj. Smacznego.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g