Sałatka kurczak ananas ser jajka orzech ser

w pośpiechu, bardzo smaczne i proste, na święta! Sałatka z kurczaka, ananasa, sera, jajek, orzecha włoskiego i sera jest zarówno prosta, jak i wykwintna. Produkty dla niego można kupić w każdym sklepie, a czas gotowania wynosi 20 minut! Idealna przekąska na każdą okazję.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 58 % 22 g
węglowodany 8 % 3 g
258 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę kurczak ananas ser jajka orzech ser? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Jajka gotować na średnim ogniu po gotowaniu przez 8-9 minut. Następnie napełnij je zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Ugotuj filet z kurczaka z wyprzedzeniem i ostudź. Aby się nie zawiesił, włóż go do torby i zawiąż. Wyjmij ananasa z syropu i pozwól mu spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść pierścień do gotowania na talerzu. Pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę i włóż do pierścienia, ubij łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób siatkę majonezu na powierzchni kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż filet z kurczaka i majonez na wierzchu drobno posiekanego ananasa w puszkach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nałóż siatkę majonezową na ananasa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwykle wierzch sałatek posypuje się ziołami, ale ponieważ wszystkie warstwy są dość Blade, chciałem je trochę rozcieńczyć. Dlatego drobno posiekałem warzywa i położyłem warstwę ananasa na wierzchu i posmarowałem odrobiną majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Twardy ser zetrzeć na drobnej lub średniej tarce, ułożyć na wierzchu warstwę zieleni. Im bardziej pikantny jest ser, tym ciekawszy będzie smak samej sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj ser majonezem, dociskając warstwy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz schłodzone gotowane jajka i podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce i ułóż równą warstwę na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj białka majonezem. Bardzo ostrożnie usuń pierścień do gotowania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj żółtka na drobnej tarce i zrób brzeg wokół krawędzi sałatki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie i wypełnij przestrzeń wewnątrz pierścienia żółtka. Udekoruj według własnego uznania, ale polecam uzupełnić sałatkę kwaśnymi jagodami, takimi jak żurawina jak ja. Odstaw do lodówki na 30 minut, a następnie podawaj. Smacznego.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.    

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy