skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich niezbędnych warzyw do przygotowania sałatki. Weź dojrzałą kapustę, a nie młodą, jest bardziej gęsta i chrupiąca. Używaj mięsistych i soczystych papryki, z nimi sałatka będzie smaczniejsza. Jeśli to możliwe, używaj papryki w różnych kolorach, wtedy sałatka w słoiku wygląda bardziej apetycznie i piękniej.
Krok 2:
Oczyść i dobrze umyj wszystkie warzywa. Osusz je papierowymi serwetkami lub ręcznikiem. Paprykę przekrój na pół, usuń rdzeń, białe smugi i nasiona.
Krok 3:
Pokrój kapustę w cienkie paski. Możesz użyć Krajarki do warzyw i posiekać za jej pomocą kapustę, tutaj jest to wygodniejsze i bardziej znane. Dodaj około połowy podanej ilości soli(użyj zwykłej soli kuchennej). Pamiętaj o kapuście rękami i pozostaw na chwilę, aby pojawił się sok.
Krok 4:
Zajmij się resztą warzyw. Pokrój paprykę w pióra lub półpierścienie.
Krok 5:
Pokrój Młode i soczyste ogórki w cienkie plasterki.
Krok 6:
Pokrój pomidory na pół, usuń miejsca, w których przymocowano łodygę i posiekaj pomidory jak sałatkę warzywną, tj. małe plasterki. Używaj elastycznych i mięsistych pomidorów, wtedy zachowają swój kształt w jak największym stopniu w gotowej sałatce.
Krok 7:
Następna jest kolejka marchewki i cebuli. Pokrój cebulę w półpierścienie średniej grubości (nie cienkie ani grube). Marchewkę można posiekać ręcznie w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Lubię używać tarki do koreańskiej marchewki, więc warzywo w sałatce wygląda bardziej apetycznie.
Krok 8:
Włóż wszystkie warzywa do garnka. Dodaj pozostałą sól, a także cukier, liście laurowe i ziarna pieprzu, wlej olej roślinny i jedną trzecią octu (około 25 mililitrów).
Krok 9:
Ostrożnie, ale delikatnie wymieszaj sałatkę. Wygodnie jest to zrobić rękami (najpierw załóż rękawiczki, ponieważ jeśli masz rany na rękach, mogą zacząć szczypać). Pozostaw sałatkę na około godzinę w temperaturze pokojowej do zaparzenia. W tym czasie wymieszaj zawartość patelni kilka razy.
Krok 10:
Podczas gdy sałatka jest podawana, sterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób (w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku). Zwykle sterylizuję w piekarniku, w tym celu wysyłam dokładnie umyte słoiki do zimnego piekarnika szyjkami w dół i pozostawiam na 20-30 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Krok 11:
Pokrywki można również wysterylizować w piekarniku lub gotować przez 5-10 minut.
Krok 12:
Po godzinie w garnku z warzywami powstaje wystarczająca ilość soku.
Krok 13:
Teraz musisz poddać sałatce obróbkę cieplną. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do nieco poniżej średniej i gotuj sałatkę pod przykryciem przez około 7 minut(wymieszaj kilka razy). Na koniec wlej 50 ml. pozostałego octu. Wymieszaj i wyłącz kuchenkę.
Krok 14:
Włóż gorącą sałatkę do sterylnych słoików.
Krok 15:
Zamknij słoiki pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot szyjami, pozostaw w temperaturze pokojowej pod kocem lub ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie. Następnie wyjmij słoiki w chłodne miejsce (Piwnica, spiżarnia lub Lodówka) w celu długotrwałego przechowywania.
Krok 16:
Pyszna i bardzo aromatyczna sałatka Kubańska jest gotowa!
taka sałatka może być podawana jako niezależne danie. Jest również bardzo dobry oprócz dań mięsnych i ziemniaczanych. I jak pięknie wygląda na świątecznym stole!
musisz spróbować!
z podanej ilości składników uzyskuje się około 2,5 l. gotowej sałatki.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal / 100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g