Sałatka Kubańska na zimę z kapustą

najbardziej apetyczna sałatka na zimę bez sterylizacji! Sałatka kubańska z kapustą jest prawdopodobnie jednym z najsmaczniejszych preparatów na zimę. Chrupiące i jasne warzywa w słoiku z pikantną marynatą z pewnością przypadną do gustu wielu!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
75 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich niezbędnych warzyw do przygotowania sałatki. Weź dojrzałą kapustę, a nie młodą, jest bardziej gęsta i chrupiąca. Używaj mięsistych i soczystych papryki, z nimi sałatka będzie smaczniejsza. Jeśli to możliwe, używaj papryki w różnych kolorach, wtedy sałatka w słoiku wygląda bardziej apetycznie i piękniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść i dobrze umyj wszystkie warzywa. Osusz je papierowymi serwetkami lub ręcznikiem. Paprykę przekrój na pół, usuń rdzeń, białe smugi i nasiona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój kapustę w cienkie paski. Możesz użyć Krajarki do warzyw i posiekać za jej pomocą kapustę, tutaj jest to wygodniejsze i bardziej znane. Dodaj około połowy podanej ilości soli(użyj zwykłej soli kuchennej). Pamiętaj o kapuście rękami i pozostaw na chwilę, aby pojawił się sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zajmij się resztą warzyw. Pokrój paprykę w pióra lub półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój Młode i soczyste ogórki w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory na pół, usuń miejsca, w których przymocowano łodygę i posiekaj pomidory jak sałatkę warzywną, tj. małe plasterki. Używaj elastycznych i mięsistych pomidorów, wtedy zachowają swój kształt w jak największym stopniu w gotowej sałatce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następna jest kolejka marchewki i cebuli. Pokrój cebulę w półpierścienie średniej grubości (nie cienkie ani grube). Marchewkę można posiekać ręcznie w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Lubię używać tarki do koreańskiej marchewki, więc warzywo w sałatce wygląda bardziej apetycznie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż wszystkie warzywa do garnka. Dodaj pozostałą sól, a także cukier, liście laurowe i ziarna pieprzu, wlej olej roślinny i jedną trzecią octu (około 25 mililitrów).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie, ale delikatnie wymieszaj sałatkę. Wygodnie jest to zrobić rękami (najpierw załóż rękawiczki, ponieważ jeśli masz rany na rękach, mogą zacząć szczypać). Pozostaw sałatkę na około godzinę w temperaturze pokojowej do zaparzenia. W tym czasie wymieszaj zawartość patelni kilka razy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gdy sałatka jest podawana, sterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób (w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku). Zwykle sterylizuję w piekarniku, w tym celu wysyłam dokładnie umyte słoiki do zimnego piekarnika szyjkami w dół i pozostawiam na 20-30 minut w temperaturze 180-190 stopni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrywki można również wysterylizować w piekarniku lub gotować przez 5-10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po godzinie w garnku z warzywami powstaje wystarczająca ilość soku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz musisz poddać sałatce obróbkę cieplną. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do nieco poniżej średniej i gotuj sałatkę pod przykryciem przez około 7 minut(wymieszaj kilka razy). Na koniec wlej 50 ml. pozostałego octu. Wymieszaj i wyłącz kuchenkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż gorącą sałatkę do sterylnych słoików.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zamknij słoiki pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot szyjami, pozostaw w temperaturze pokojowej pod kocem lub ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie. Następnie wyjmij słoiki w chłodne miejsce (Piwnica, spiżarnia lub Lodówka) w celu długotrwałego przechowywania.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pyszna i bardzo aromatyczna sałatka Kubańska jest gotowa!

taka sałatka może być podawana jako niezależne danie. Jest również bardzo dobry oprócz dań mięsnych i ziemniaczanych. I jak pięknie wygląda na świątecznym stole!

musisz spróbować!

z podanej ilości składników uzyskuje się około 2,5 l. gotowej sałatki.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal / 100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy