Squash bez sterylizacji na zimę

idealny półfabrykat według prostego przepisu! Squash bez sterylizacji na zimę jest nie tylko łatwy i prosty do marynowania - wyglądają również pięknie! Zwłaszcza jeśli weźmiesz warzywa w różnych kolorach. To bardzo piękna, pyszna świąteczna przekąska. Polecam!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
17 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować Kabaczek bez sterylizacji? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Squash pasuje do każdego: różnych odmian, zarówno dużych, jak i małych. Ale najpiękniej w słoiku będą wyglądać małe różne kolory.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj Kabaczek, osusz, Usuń szypułki. Pokrój duże owoce na kilka kawałków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu zagotuj wodę, dodaj Kabaczek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj przez około 7 minut po ugotowaniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania kabaczki przygotuj marynatę. Wymieszaj wodę, sól, cukier i ocet. Przepis wykorzystuje ocet stołowy 6-9%. Jeśli masz esencję octu, rozcieńczyć ją wodą w stosunku 1: 8. Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić sól i cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam trochę wody do słoików i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz wysterylizować słoiki w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu trzymać je nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść parasole lub nasiona kopru w słoikach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ząbek czosnku. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, paprykę chili.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij słoiki kabaczkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej solankę na wieszaki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I napełnij szyję wrzącą wodą, w której gotowano Kabaczek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamknij szczelnie pokrywkami lub zwiń za pomocą maszyny do pisania. Taki przedmiot nie wymaga sterylizacji i jest doskonale przechowywany bez lodówki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zimą taki kęs przypadnie do gustu. Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Patisson - 18   kcal/100g

Podobne przepisy