skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować Kabaczek bez sterylizacji? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Squash pasuje do każdego: różnych odmian, zarówno dużych, jak i małych. Ale najpiękniej w słoiku będą wyglądać małe różne kolory.
Krok 2:
Umyj Kabaczek, osusz, Usuń szypułki. Pokrój duże owoce na kilka kawałków.
Krok 3:
W rondlu zagotuj wodę, dodaj Kabaczek.
Krok 4:
Gotuj przez około 7 minut po ugotowaniu.
Krok 5:
Podczas gotowania kabaczki przygotuj marynatę. Wymieszaj wodę, sól, cukier i ocet. Przepis wykorzystuje ocet stołowy 6-9%. Jeśli masz esencję octu, rozcieńczyć ją wodą w stosunku 1: 8. Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić sól i cukier.
Krok 6:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam trochę wody do słoików i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz wysterylizować słoiki w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu trzymać je nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.
Krok 7:
Umieść parasole lub nasiona kopru w słoikach.
Krok 8:
Ząbek czosnku. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, paprykę chili.
Krok 9:
Napełnij słoiki kabaczkiem.
Krok 10:
Wlej solankę na wieszaki.
Krok 11:
I napełnij szyję wrzącą wodą, w której gotowano Kabaczek.
Krok 12:
Zamknij szczelnie pokrywkami lub zwiń za pomocą maszyny do pisania. Taki przedmiot nie wymaga sterylizacji i jest doskonale przechowywany bez lodówki.
Krok 13:
Zimą taki kęs przypadnie do gustu. Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Patisson - 18 kcal/100g