Sałatka zazdrosna z kukurydzą z kurczaka, grzankami i kulkami serowymi

świąteczny, jasny, pyszny, warzywny, z mięsem! Sałatka zazdrosna z kukurydzą z kurczaka, krakersami i kulkami serowymi doskonale ozdobi każde wakacje, a po prostu nikt nie odmówi na stole. Oczywiście będzie musiał trochę majstrować, ale uwierz mi, warto.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 23 % 8 g
218 kcal
IG: 50 / 13 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę zazdrosną? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Umyj warzywa i mandarynkę i osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek przygotuj krakersy. Aby to zrobić, pokrój kawałki bochenka w kostkę. Rozmiar powinien być taki, aby później było wygodnie jeść. Grzanki wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą i posiekanym czosnkiem. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Umieść kostki bochenka i smaż na złoty kolor i pożądany stopień. Przełóż na talerz i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka, mam pierś, opłucz, osusz i pokrój w cienkie paski. Posyp je sezamem, solą i wymieszaj. Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Włóż filety z kurczaka i smaż przez 4 minuty, aż będą miękkie, mieszając. Przenieś gotowego kurczaka na talerz i całkowicie ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku kulek serowych połącz ser, drobno posiekany koperek, mielony czosnek i suszoną bazylię. Nasmaruj ręce olejem roślinnym i zwiń z masy kulki wielkości orzecha laskowego. Na razie włóż do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj kapustę pekińską i włóż do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z papryki usuń łodygę, nasiona i pokrój w cienkie paski. Włóż do miski do Pekinu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z kukurydzy w puszkach całkowicie odcedź płyn i dodaj do miski z warzywami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj, włóż do miski. Jeśli cebula jest bardzo ostra, zalej ją gorącą wodą przez 1-2 minuty, a następnie spuść wodę. Lub możesz go marynować w soku z cytryny z dodatkiem cukru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ogórka odetnij ogony i pokrój w paski. Umieść w misce z sałatką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól wszystko i wymieszaj. Pamiętaj tylko, że jest wypełniony dressingiem na bazie majonezu, co oznacza, że potrzebujesz mniej soli lub całkowicie ją Odrzuć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż filet z kurczaka i jeszcze raz wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do sosu włóż majonez, posiekany czosnek do miski i wlej sos sojowy, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyciśnij sok z mandarynki, Dodaj do miski z dressingiem i dobrze wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś gotową sałatkę do salaterki i polej dressingiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż gotowe krakersy na wierzchu sałatki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj kulki serowe i podawaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy