skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę zazdrosną? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Umyj warzywa i mandarynkę i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Na początek przygotuj krakersy. Aby to zrobić, pokrój kawałki bochenka w kostkę. Rozmiar powinien być taki, aby później było wygodnie jeść. Grzanki wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą i posiekanym czosnkiem. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Umieść kostki bochenka i smaż na złoty kolor i pożądany stopień. Przełóż na talerz i ostudź.
Krok 3:
Filet z kurczaka, mam pierś, opłucz, osusz i pokrój w cienkie paski. Posyp je sezamem, solą i wymieszaj. Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Włóż filety z kurczaka i smaż przez 4 minuty, aż będą miękkie, mieszając. Przenieś gotowego kurczaka na talerz i całkowicie ostudź.
Krok 4:
W przypadku kulek serowych połącz ser, drobno posiekany koperek, mielony czosnek i suszoną bazylię. Nasmaruj ręce olejem roślinnym i zwiń z masy kulki wielkości orzecha laskowego. Na razie włóż do lodówki.
Krok 5:
Drobno posiekaj kapustę pekińską i włóż do miski.
Krok 6:
Z papryki usuń łodygę, nasiona i pokrój w cienkie paski. Włóż do miski do Pekinu.
Krok 7:
Z kukurydzy w puszkach całkowicie odcedź płyn i dodaj do miski z warzywami.
Krok 8:
Obierz cebulę i drobno posiekaj, włóż do miski. Jeśli cebula jest bardzo ostra, zalej ją gorącą wodą przez 1-2 minuty, a następnie spuść wodę. Lub możesz go marynować w soku z cytryny z dodatkiem cukru.
Krok 9:
Ogórka odetnij ogony i pokrój w paski. Umieść w misce z sałatką.
Krok 10:
Sól wszystko i wymieszaj. Pamiętaj tylko, że jest wypełniony dressingiem na bazie majonezu, co oznacza, że potrzebujesz mniej soli lub całkowicie ją Odrzuć.
Krok 11:
Włóż filet z kurczaka i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 12:
Do sosu włóż majonez, posiekany czosnek do miski i wlej sos sojowy, wymieszaj.
Krok 13:
Wyciśnij sok z mandarynki, Dodaj do miski z dressingiem i dobrze wymieszaj.
Krok 14:
Przenieś gotową sałatkę do salaterki i polej dressingiem.
Krok 15:
Ułóż gotowe krakersy na wierzchu sałatki.
Krok 16:
Dodaj kulki serowe i podawaj.
Krok 17:
Smacznego.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g