Klasyczna zimowa sałatka Oliviera z kiełbasą i jabłkiem

sałatka, która stała się klasykiem-nadaje się na wakacje i nie tylko! Istnieje wiele przepisów na sałatkę zimową. Oferuję ci jeden z nich, Twój ulubiony. Metoda gotowania nie różni się od zwykłego przepisu, tylko do niego dodawane są jabłka, które dają przyjemną kwaskowatość.
lovegoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 25 % 6 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną zimową sałatkę Oliviera z kiełbasą i jabłkiem? Przygotuj produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kiełbasę w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj marchewki do miękkości. Pozwól mu ostygnąć, obierz i pokrój w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj ziemniaki w mundurach w osolonej wodzie przez 25-30 minut, schłodź, obierz i pokrój w kostkę. Jajka gotować na twardo przez 10 minut, schłodzić w zimnej wodzie i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z pikli odetnij końcówki i pokrój w kostkę. Do tego dania lepiej nadają się małe ogórki bez dużych nasion. Cebulę obrać, pokroić, zalać wrzącą wodą przez 10 minut, aby marynować i spuścić wodę. Cebulę można również marynować w inny znany sposób, który usunie gorycz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jabłka umyj, pokrój na 2 części, usuń rdzeń z nasionami i pokrój w kostkę. Do tego przepisu lepiej jest użyć zielonych jabłek słodko-kwaśnych. Wszystkie składniki sałatki należy pokroić w mniej więcej taką samą kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiełbasę, ziemniaki, jajka, marchewkę, ogórki, cebulę i jabłka przełożyć do głębokiej miski, wlać zielony groszek, doprawić wszystko majonezem i wymieszać. Weź majonez o zawartości tłuszczu 50% lub 67%. Sałatka jest gotowa. Nadal możesz go posolić do smaku, ale nie możesz dodawać soli. To bardzo proste-a teraz wiesz, jak zrobić zimową sałatkę Olivier z jabłkami.

sałatkę Oliviera można oczywiście nazwać rosyjską. To XIX-wieczne francuskie danie było mieszanką przysmaków. Jednak w ciągu ostatnich dziesięcioleci skład tego przepisu kulinarnego bardzo się zmienił, uprościł i stał się najbardziej znaną i ulubioną sałatką człowieka Radzieckiego. Nie można sobie wyobrazić świątecznego stołu bez tej prawdziwie ludowej sałatki. Oczywiście z oryginalnego przepisu pozostały teraz tylko jajka na twardo i majonez. Ale sałatka stała się znacznie lżejsza i łatwiejsza do przygotowania. Wypróbuj proponowaną przeze mnie opcję-bardzo radzę!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy