skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną zimową sałatkę Oliviera z kiełbasą i jabłkiem? Przygotuj produkty według listy.
Krok 2:
Pokrój kiełbasę w kostkę.
Krok 3:
Gotuj marchewki do miękkości. Pozwól mu ostygnąć, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 4:
Gotuj ziemniaki w mundurach w osolonej wodzie przez 25-30 minut, schłodź, obierz i pokrój w kostkę. Jajka gotować na twardo przez 10 minut, schłodzić w zimnej wodzie i pokroić w kostkę.
Krok 5:
Z pikli odetnij końcówki i pokrój w kostkę. Do tego dania lepiej nadają się małe ogórki bez dużych nasion. Cebulę obrać, pokroić, zalać wrzącą wodą przez 10 minut, aby marynować i spuścić wodę. Cebulę można również marynować w inny znany sposób, który usunie gorycz.
Krok 6:
Jabłka umyj, pokrój na 2 części, usuń rdzeń z nasionami i pokrój w kostkę. Do tego przepisu lepiej jest użyć zielonych jabłek słodko-kwaśnych. Wszystkie składniki sałatki należy pokroić w mniej więcej taką samą kostkę.
Krok 7:
Kiełbasę, ziemniaki, jajka, marchewkę, ogórki, cebulę i jabłka przełożyć do głębokiej miski, wlać zielony groszek, doprawić wszystko majonezem i wymieszać. Weź majonez o zawartości tłuszczu 50% lub 67%. Sałatka jest gotowa. Nadal możesz go posolić do smaku, ale nie możesz dodawać soli. To bardzo proste-a teraz wiesz, jak zrobić zimową sałatkę Olivier z jabłkami.
sałatkę Oliviera można oczywiście nazwać rosyjską. To XIX-wieczne francuskie danie było mieszanką przysmaków. Jednak w ciągu ostatnich dziesięcioleci skład tego przepisu kulinarnego bardzo się zmienił, uprościł i stał się najbardziej znaną i ulubioną sałatką człowieka Radzieckiego. Nie można sobie wyobrazić świątecznego stołu bez tej prawdziwie ludowej sałatki. Oczywiście z oryginalnego przepisu pozostały teraz tylko jajka na twardo i majonez. Ale sałatka stała się znacznie lżejsza i łatwiejsza do przygotowania. Wypróbuj proponowaną przeze mnie opcję-bardzo radzę!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g