skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kaszę gryczaną rozmazaną z gryki na mleku? Ilość mleka można dostosować do własnych upodobań. Kto lubi gęstą owsiankę-musisz wziąć tyle mleka, ile wskazano w składnikach. A dla bardziej płynnej wersji należy nieznacznie zwiększyć ilość mleka. Dobrze, jeśli mleko jest domowej roboty. Zawiera wszystkie witaminy i składniki odżywcze. Zakupione produkty mleczne są gorszej jakości niż produkty domowe, zaleca się stosowanie ich tylko w ostateczności.
wskazane jest gotowanie takiej owsianki według liczby zjadaczy-jest smaczna, gdy jest świeża. Chociaż jeśli owsianka mleczna pozostanie, można ją schłodzić i w razie potrzeby podgrzać przed podaniem. Ale smak takiej owsianki z pewnością nie jest już taki sam w porównaniu z świeżo ugotowaną.
1. Kasza gryczana Następnie wlej płatki do miski, zalej zimną wodą. Umyć, spuścić wodę. W ten sposób opłucz płatki kilka razy.
2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadź wodę do wrzenia. Włóż umyte płatki do wrzącej wody, dodaj szczyptę soli.
3. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 do 25 minut. W tym czasie cała ciecz powinna odparować.
4. Po określonym czasie wlej mleko do owsianki, wlej cukier. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu z otwartą pokrywką.
5. Gdy owsianka z mlekiem się zagotuje, natychmiast wyłącz ogień. Dodaj kawałek masła. Przykryj garnek pokrywką. Pozostaw owsiankę na kolejne 5-10 minut.
a teraz możesz rozłożyć owsiankę mleczną na porcje i podać. Udekoruj według uznania. Do dekoracji możesz użyć świeżych owoców, jagód z dżemu, wiórków kokosowych.
smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gryka kruszona - 313 kcal/100g