Sałatka z łososia pod futrem

sałatka świąteczna korzystna dla wszystkich. Taką sałatkę można słusznie uznać za ozdobę każdego stołu. Będzie wyglądał szczególnie elegancko na wakacjach. W końcu na świątecznym stole zawsze staramy się ugotować coś bardzo smacznego i niezwykłego. I jak go ugotować, powiem ci teraz!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 31 % 8 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z łososia pod futrem?Przede wszystkim dobrze opłucz ziemniaki. Nie musisz go czyścić. Będzie gotować w mundurze. Napełnij wodą, zagotuj i gotuj do miękkości przez 15 minut. Następnie spuść wodę i ostudź ziemniaki. Jajka też ugotuj wcześniej. Schłodzić jajka i ziemniaki. Możesz je ugotować poprzedniej nocy i pozostawić do ostygnięcia na noc.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku sałatki obierz jajka. Usuń skórkę z ziemniaków. Obierz jabłka. Zetrzyj ziemniaki i jajka na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na przygotowanych talerzach sałatkowych umieść pierścień do serwowania porcji. Połóż trochę startych ziemniaków na dnie. Posmaruj warstwę majonezem. Pokrój rybę w drobną kostkę. Następnie ułóż następną warstwę posiekanej ryby. Posmaruj również trochę majonezem. Następnie ułóż warstwę startych jajek. Dodaj też trochę majonezu. Każdą warstwę lekko ugniataj łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj przygotowane jabłka na średniej tarce i ułóż je w następnej warstwie. Dodaj też trochę majonezu. Następnie zdejmij pierścień z sałaty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp sałatkę startym serem. Wstaw do lodówki na około 30 minut, aby trochę ostygła. Podczas serwowania posyp gotową sałatkę odrobiną świeżych ziół. Smacznego!

polecam umieszczenie takiej sałatki warstwami w przezroczystej salaterce lub każdej na osobnym talerzu do serwowania porcji. W tej formie będzie wyglądać najlepiej, ponieważ wszystkie warstwy będą widoczne, a to zawsze wygląda bardzo elegancko i pięknie.

łososia najlepiej używać solonego. Ale możesz wziąć świeży i sam go posolić, dzięki czemu możesz samodzielnie regulować stopień solenia.

Jabłko weź słodko-kwaśny smak. Lekka kwaskowatość doskonale uzupełnia smak słonej ryby.

ta sałatka, jestem pewna, że zajmie przyzwoite miejsce na twoim stole. Jeśli jeszcze go nie ugotowałeś, polecam to zrobić natychmiast! Okazuje się bardzo satysfakcjonujące pyszne!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy