skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z łososia pod futrem?Przede wszystkim dobrze opłucz ziemniaki. Nie musisz go czyścić. Będzie gotować w mundurze. Napełnij wodą, zagotuj i gotuj do miękkości przez 15 minut. Następnie spuść wodę i ostudź ziemniaki. Jajka też ugotuj wcześniej. Schłodzić jajka i ziemniaki. Możesz je ugotować poprzedniej nocy i pozostawić do ostygnięcia na noc.
Krok 2:
W przypadku sałatki obierz jajka. Usuń skórkę z ziemniaków. Obierz jabłka. Zetrzyj ziemniaki i jajka na grubej tarce.
Krok 3:
Na przygotowanych talerzach sałatkowych umieść pierścień do serwowania porcji. Połóż trochę startych ziemniaków na dnie. Posmaruj warstwę majonezem. Pokrój rybę w drobną kostkę. Następnie ułóż następną warstwę posiekanej ryby. Posmaruj również trochę majonezem. Następnie ułóż warstwę startych jajek. Dodaj też trochę majonezu. Każdą warstwę lekko ugniataj łyżką.
Krok 4:
Zetrzyj przygotowane jabłka na średniej tarce i ułóż je w następnej warstwie. Dodaj też trochę majonezu. Następnie zdejmij pierścień z sałaty.
Krok 5:
Posyp sałatkę startym serem. Wstaw do lodówki na około 30 minut, aby trochę ostygła. Podczas serwowania posyp gotową sałatkę odrobiną świeżych ziół. Smacznego!
polecam umieszczenie takiej sałatki warstwami w przezroczystej salaterce lub każdej na osobnym talerzu do serwowania porcji. W tej formie będzie wyglądać najlepiej, ponieważ wszystkie warstwy będą widoczne, a to zawsze wygląda bardzo elegancko i pięknie.
łososia najlepiej używać solonego. Ale możesz wziąć świeży i sam go posolić, dzięki czemu możesz samodzielnie regulować stopień solenia.
Jabłko weź słodko-kwaśny smak. Lekka kwaskowatość doskonale uzupełnia smak słonej ryby.
ta sałatka, jestem pewna, że zajmie przyzwoite miejsce na twoim stole. Jeśli jeszcze go nie ugotowałeś, polecam to zrobić natychmiast! Okazuje się bardzo satysfakcjonujące pyszne!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g