syrop Morelowy

Prosty, wszechstronny przepis na bez wątpienia pyszny syrop. Morelowy zapach w mieszkaniu zapewniony =) Ten przepis na syrop morelowy dobrze sprawdza się w konfiturach i napojach. Przed opisem przygotowania chcę powiedzieć, że moreli i cukru może być dowolna ilość, wszystko zależy od tego, ile syropu chcemy uzyskać. Najważniejsze jest zachowanie proporcji. Lepiej też używać dojrzałych i soczystych moreli.
Anastazja LiuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 61 g
245 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h 30 min
tuż przed gotowaniem morele należy dobrze umyć i obrać. Aby skórki łatwo odpadły, umieść morele we wrzącej wodzie na kilka minut.
po obraniu moreli przecinamy je na pół i wyjmujemy pestki.
następnie użyjemy dużej patelni lub metalowej miski. Kładziemy tam nasze morele, napełniamy je cukrem na 2/3 i zostawiamy na noc.
następnego dnia wyjmujemy patelnię-i na piec. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu, okresowo usuwać piankę i mieszać morele.
gotuj przez 5 minut, zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia na 3-4 godziny. Naprzemiennie gotuj z chłodzeniem 3 razy.

następnie wyjmujemy morele z syropu i syrop ponownie na piec.

doprowadzić do wrzenia, wlać do słoików i zwinąć. Pyszny syrop morelowy jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g

Podobne przepisy