syrop Morelowy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
tuż przed gotowaniem morele należy dobrze umyć i obrać. Aby skórki łatwo odpadły, umieść morele we wrzącej wodzie na kilka minut.
po obraniu moreli przecinamy je na pół i wyjmujemy pestki.
następnie użyjemy dużej patelni lub metalowej miski. Kładziemy tam nasze morele, napełniamy je cukrem na 2/3 i zostawiamy na noc.
następnego dnia wyjmujemy patelnię-i na piec. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu, okresowo usuwać piankę i mieszać morele.
gotuj przez 5 minut, zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia na 3-4 godziny. Naprzemiennie gotuj z chłodzeniem 3 razy.
następnie wyjmujemy morele z syropu i syrop ponownie na piec.
doprowadzić do wrzenia, wlać do słoików i zwinąć. Pyszny syrop morelowy jest gotowy!
po obraniu moreli przecinamy je na pół i wyjmujemy pestki.
następnie użyjemy dużej patelni lub metalowej miski. Kładziemy tam nasze morele, napełniamy je cukrem na 2/3 i zostawiamy na noc.
następnego dnia wyjmujemy patelnię-i na piec. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu, okresowo usuwać piankę i mieszać morele.
gotuj przez 5 minut, zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia na 3-4 godziny. Naprzemiennie gotuj z chłodzeniem 3 razy.
następnie wyjmujemy morele z syropu i syrop ponownie na piec.
doprowadzić do wrzenia, wlać do słoików i zwinąć. Pyszny syrop morelowy jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g