Zupa białkowa kurczak z roztopionym serem

świetna zupa z kurczaka i sera topionego. Prosta w przygotowaniu zupa z pysznym kurczakiem i delikatnym topionym serem nie pozostawi nikogo obojętnym. Podobało mi się ciekawe połączenie smaków topionego sera, fileta z kurczaka i ryżu. Świetny pomysł na lunch.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 59 % 19 g
133 kcal
IG: 32 / 68 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty, które będą potrzebne w procesie przygotowywania zupy białkowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotujemy bulion z fileta z kurczaka, dodając do niego sól. Gotuj bulion przez 50 minut po ugotowaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij filet z kurczaka, ostudź i pokrój na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ryż, marchewkę i cebulę do zupy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki pokroić w kostkę i wysłać do zupy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż pokrojony filet z kurczaka do zupy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj topiony ser na drobnej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 15 minutach wyślij starty ser topiony do zupy i rozpuść go w zupie. Zdejmij patelnię z ognia. Pozwól zupie parzyć przez 10 minut pod pokrywką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Drobno posiekaj natkę pietruszki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj zupę białkową na stole, posypując ją natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy