cukinia na zimę bez octu w słoiku

łatwe i smaczne! Idealny dodatek do ziemniaków i mięsa. Cukinia na zimę bez octu w słoiku to świetna przekąska na cały czas! Dodaj do smaku ostrą paprykę i trochę czosnku, aby uzyskać jeszcze bardziej pikantny i aromatyczny.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
54 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować cukinię bez octu w słoiku? Aby to zrobić, przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Cukinię, pomidory i paprykę dokładnie umyć w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidory na pół i usuń miejsca, w których przymocowano łodygę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj pomidory. Można to zrobić na trzy sposoby: przepuścić przez maszynę do mięsa, zetrzeć na grubej tarce lub użyć blendera. Przelej przetworzone pomidory do dużej filiżanki lub garnka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść na dużym ogniu, po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do umiarkowanego i od czasu do czasu mieszając masę, gotuj przez 15 minut. Pianę powstałą w momencie wrzenia częściowo usunąłem dużą łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj cukinię. Jeśli masz dojrzałe owoce, obierz je i zeskrob nasiona. Użyłem młodej cukinii do przygotowania, ale nadal usunąłem skórkę, bez niej gotowe danie okazało się moim zdaniem delikatniejsze i piękniejsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól, cukier i mieszankę mielonej papryki do pomidorów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny i wszystko dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zrób kuchenkę na maksimum, dodaj cukinię, ponownie wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie zmniejsz nieco ogień i gotuj przez kolejne 15 minut, czasami mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie przygotuj paprykę. Pokrój każdy owoc na pół, usuń rdzeń i nasiona. Pokrój w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze umyj słoiki i pokrywki i spłucz czystą wodą. Sterylizuj je w wygodny dla siebie sposób: w piekarniku, w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Częściej sterylizuję w piekarniku. Aby to zrobić, wysyłam pojemnik na zimno(ważne !) piekarnik, włączam tryb "góra-dół" i zostawiam w temperaturze 180 stopni na 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po wyznaczonym czasie wyślij paprykę do pomidorów i cukinii. Mieszaj, gotuj przez 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pod koniec gotowania dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i spróbuj Czy masz wystarczająco dużo soli. Do smaku dodałem nieco mniej niż pół łyżki stołowej i bardzo mało cukru. Gotuj na wolnym ogniu przez trzy do pięciu minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlać gotową cukinię do gorących słoików, zwinąć, odwrócić górę do dołu i owinąć ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe! Umieść słoiki w chłodnym miejscu w celu długotrwałego przechowywania.

aby letnie półfabrykaty gwarantowały zadowolenie przez całą zimę, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.


z podanej ilości składników wyszło mi około 3600 gramów gotowej cukinii.

czasami dodaję (w kroku numer 12) do lecho kilka ząbków czosnku i trochę ostrej papryki, okazuje się bardzo smaczne!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy