skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak marynować cukinię bez octu w słoiku? Aby to zrobić, przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Cukinię, pomidory i paprykę dokładnie umyć w zimnej wodzie.
Krok 2:

Pokrój pomidory na pół i usuń miejsca, w których przymocowano łodygę.
Krok 3:

Posiekaj pomidory. Można to zrobić na trzy sposoby: przepuścić przez maszynę do mięsa, zetrzeć na grubej tarce lub użyć blendera. Przelej przetworzone pomidory do dużej filiżanki lub garnka.
Krok 4:

Umieść na dużym ogniu, po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do umiarkowanego i od czasu do czasu mieszając masę, gotuj przez 15 minut. Pianę powstałą w momencie wrzenia częściowo usunąłem dużą łyżką.
Krok 5:

W tym czasie przygotuj cukinię. Jeśli masz dojrzałe owoce, obierz je i zeskrob nasiona. Użyłem młodej cukinii do przygotowania, ale nadal usunąłem skórkę, bez niej gotowe danie okazało się moim zdaniem delikatniejsze i piękniejsze.
Krok 6:

Dodaj sól, cukier i mieszankę mielonej papryki do pomidorów.
Krok 7:

Wlej olej roślinny i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 8:

Zrób kuchenkę na maksimum, dodaj cukinię, ponownie wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie zmniejsz nieco ogień i gotuj przez kolejne 15 minut, czasami mieszając.
Krok 9:

W tym czasie przygotuj paprykę. Pokrój każdy owoc na pół, usuń rdzeń i nasiona. Pokrój w drobną kostkę.
Krok 10:

Dobrze umyj słoiki i pokrywki i spłucz czystą wodą. Sterylizuj je w wygodny dla siebie sposób: w piekarniku, w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Częściej sterylizuję w piekarniku. Aby to zrobić, wysyłam pojemnik na zimno(ważne !) piekarnik, włączam tryb "góra-dół" i zostawiam w temperaturze 180 stopni na 20 minut.
Krok 11:

Po wyznaczonym czasie wyślij paprykę do pomidorów i cukinii. Mieszaj, gotuj przez 15 minut.
Krok 12:

Pod koniec gotowania dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i spróbuj Czy masz wystarczająco dużo soli. Do smaku dodałem nieco mniej niż pół łyżki stołowej i bardzo mało cukru. Gotuj na wolnym ogniu przez trzy do pięciu minut.
Krok 13:

Wlać gotową cukinię do gorących słoików, zwinąć, odwrócić górę do dołu i owinąć ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie.
Krok 14:

Gotowe! Umieść słoiki w chłodnym miejscu w celu długotrwałego przechowywania.
aby letnie półfabrykaty gwarantowały zadowolenie przez całą zimę, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
z podanej ilości składników wyszło mi około 3600 gramów gotowej cukinii.
czasami dodaję (w kroku numer 12) do lecho kilka ząbków czosnku i trochę ostrej papryki, okazuje się bardzo smaczne!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g




