sok jabłkowo-pomidorowy na zimę

lubisz sok pomidorowy? Można go przygotować z jabłkami. Pyszne! Domowe soki są bardzo lubiane w naszej rodzinie-zarówno owocowe, jagodowe, jak i warzywne. Jednym z najbardziej - najbardziej-jest jabłko-pomidor. Zbieram go bez przypraw-dla dzieci i z przyprawami-dla dorosłych. Nigdy słoiki z takim sokiem nie przetrwają nawet do połowy zimy - wszystko pije się znacznie wcześniej :) bardzo smaczne.
bytenkonnAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
31 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki i posiekaj blenderem (możesz je przewijać w maszynce do mięsa). Ponadto, jeśli masz sokowirówkę, możesz jej po prostu użyć - w tym przypadku sok nie będzie zawierał nasion i nie będzie musiał być dodatkowo mielony przez sito.
2. Umyte jabłka pokroić w plasterki, a także przepuścić przez sokowirówkę lub użyć blendera.
3. Wymieszaj soki pomidorowe i jabłkowe w rondlu, dodaj sól, cukier, a także goździki i liście laurowe.
4. Umieść rondel na kuchence (średni ogień), zagotuj.
5. Po zagotowaniu soku gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Piany nie można usunąć - podczas gotowania stopniowo się uspokoi.
6. Wyjmij przyprawy. Jeśli nie używałeś sokowirówki, przepuść sok przez sito(jeśli nie chcesz, aby w gotowym napoju były nasiona).
7. Umieść odcedzony sok na kuchence i podgrzewaj ponownie przez 3 minuty.
8. Wlej gorący sok do wysterylizowanych słoików lub butelek, zwiń pokrywki i zawiń w koc, pozwól im ostygnąć do góry nogami.

przechowuj sok przygotowany zgodnie z tym przepisem w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy