skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki i posiekaj blenderem (możesz je przewijać w maszynce do mięsa). Ponadto, jeśli masz sokowirówkę, możesz jej po prostu użyć - w tym przypadku sok nie będzie zawierał nasion i nie będzie musiał być dodatkowo mielony przez sito.
2. Umyte jabłka pokroić w plasterki, a także przepuścić przez sokowirówkę lub użyć blendera.
3. Wymieszaj soki pomidorowe i jabłkowe w rondlu, dodaj sól, cukier, a także goździki i liście laurowe.
4. Umieść rondel na kuchence (średni ogień), zagotuj.
5. Po zagotowaniu soku gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Piany nie można usunąć - podczas gotowania stopniowo się uspokoi.
6. Wyjmij przyprawy. Jeśli nie używałeś sokowirówki, przepuść sok przez sito(jeśli nie chcesz, aby w gotowym napoju były nasiona).
7. Umieść odcedzony sok na kuchence i podgrzewaj ponownie przez 3 minuty.
8. Wlej gorący sok do wysterylizowanych słoików lub butelek, zwiń pokrywki i zawiń w koc, pozwól im ostygnąć do góry nogami.
przechowuj sok przygotowany zgodnie z tym przepisem w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g