kawa w Turku z mlekiem

ulubiony napój można przygotować nie tylko na wodzie! Ugotuj i oceń! Czasami gotuję kawę na mleku-napój okazuje się bardzo smaczny, pijany powoli i z przyjemnością. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej opcji parzenia kawy, polecam ją.
AntypAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 38 % 5 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Wlej kawę do Turku.
2. Wlej mleko.
3. Stawiamy Turka na wolnym ogniu.
4. Czekamy, aż piana kawy zacznie rosnąć i usuwamy Turka z ognia.
5. Jeśli parzysz kawę w miedzianym Turku, poczekaj, aż piana opadnie i powtórz ten sam proces jeszcze dwa razy. Jeśli w ceramice, to po pierwszym podniesieniu pianki napój jest już gotowy.
6. Poczekaj kilka minut, aż fusy opadną, a następnie wlej kawę do filiżanki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g

Podobne przepisy