kawa w Turku z mlekiem
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej kawę do Turku.
2. Wlej mleko.
3. Stawiamy Turka na wolnym ogniu.
4. Czekamy, aż piana kawy zacznie rosnąć i usuwamy Turka z ognia.
5. Jeśli parzysz kawę w miedzianym Turku, poczekaj, aż piana opadnie i powtórz ten sam proces jeszcze dwa razy. Jeśli w ceramice, to po pierwszym podniesieniu pianki napój jest już gotowy.
6. Poczekaj kilka minut, aż fusy opadną, a następnie wlej kawę do filiżanki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g