kawa w Turku na kuchence gazowej

Jeśli pustynia jest daleko, zrób pyszną kawę na zwykłej kuchence gazowej! Uwielbiam kawę zrobioną w Turku. Oczywiście w mieszkaniu można go ugotować na piasku, ale dla mnie jest to zbyt trudne. Parzę kawę na najzwyklejszym piecu gazowym i wychodzi bardzo smacznie. Najważniejsze jest właściwa procedura. Ilość składników w przepisie jest wskazana dla małej Turki (100 ml).
GallaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
22 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

1. Jeśli wolisz kawę z cukrem, najpierw włóż ją do Turku.
2. Wlać wodę. Wlej go do miejsca, w którym szyjka zaczyna się zwężać.
3. Odłóż kawę. Nie musisz go mieszać.
4. Kawę najlepiej gotować na małym ogniu. Stawiamy na niego Turka.
5. Kawa zacznie się pienić. Kiedy piana wzrośnie i prawie dotrze do krawędzi Turki, zdejmij turkę z ognia. Delikatnie wymieszaj kawę, aby opadła.
6. Powtórz proces jeszcze dwa razy. Po raz ostatni nie przeszkadzaj piance, ale ostrożnie przenieś ją do kubka.
7. Odstaw Turka z przygotowanym napojem na pół minuty, aby fusy opadły na dno.
8. Wlej kawę do filiżanki.

można się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy