kawa w Turku na kuchence gazowej
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
1. Jeśli wolisz kawę z cukrem, najpierw włóż ją do Turku.
2. Wlać wodę. Wlej go do miejsca, w którym szyjka zaczyna się zwężać.
3. Odłóż kawę. Nie musisz go mieszać.
4. Kawę najlepiej gotować na małym ogniu. Stawiamy na niego Turka.
5. Kawa zacznie się pienić. Kiedy piana wzrośnie i prawie dotrze do krawędzi Turki, zdejmij turkę z ognia. Delikatnie wymieszaj kawę, aby opadła.
6. Powtórz proces jeszcze dwa razy. Po raz ostatni nie przeszkadzaj piance, ale ostrożnie przenieś ją do kubka.
7. Odstaw Turka z przygotowanym napojem na pół minuty, aby fusy opadły na dno.
8. Wlej kawę do filiżanki.
można się cieszyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g