skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj mieszankę orzechów: połącz posiekane orzechy, które najpierw należy lekko usmażyć w piekarniku, z cukrem i mąką.
2. Ubij białka, stopniowo dodając cukier.
3. Gdy masa białkowa będzie gotowa, dodaj do niej wanilinę i mieszankę orzechów i wymieszaj, włóż do naczyń do pieczenia pokrytych pergaminem.
4. Pieczemy ciasta przez 20 minut w temperaturze 170 stopni, zmniejszamy do 150 stopni i suszymy w piekarniku przez kolejne 1 godzinę i 45 minut. Teraz ciasta należy pozostawić na jeden dzień.
5. Przygotuj krem Charlotte. Dobrze wymieszaj jajko z cukrem w pojemniku, wlej podgrzane mleko i dodaj więcej cukru. Dobrze wymieszaj i wlej masę do pozostałej części mleka. Podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia. Nie przestając przeszkadzać, trzymaj w ogniu przez 5 minut, a następnie ostudź.
6. Po ostygnięciu kremu włóż miękkie masło i ubij masę z dodatkiem koniaku i waniliny, aż będzie puszysta. Podziel krem na dwie połowy.
7. Dodaj kakao do jednej z części kremu i wymieszaj.
8. Łączymy ciasta białym kremem, a wierzch i boki smarujemy kremem kakaowym. Udekoruj ciasto na wierzchu.
"ciasto Kijowskie" z orzechami włoskimi jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g