kijowski tort z orzechami włoskimi

Zachwyć się pysznym ciastem według sprawdzonego przepisu! Autor "kijowskiego ciasta" jest jedną z fabryk cukierniczych w Kijowie. Ciasto jest bardzo smaczne i wykonane przez mistrzów jest niesamowite. Ale żeby go skosztować, nie trzeba jechać do stolicy Ukrainy. Przysmak można przygotować własnymi rękami. Zwykle & quot; ciasto Kijowskie & quot; Jest przygotowywane z orzechów nerkowca lub orzechów laskowych, ale często zastępuję je orzechami włoskimi-okazuje się nie mniej smaczne.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 34 % 23 g
węglowodany 58 % 39 g
384 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 3 h 30 min

1. Przygotuj mieszankę orzechów: połącz posiekane orzechy, które najpierw należy lekko usmażyć w piekarniku, z cukrem i mąką.
2. Ubij białka, stopniowo dodając cukier.
3. Gdy masa białkowa będzie gotowa, dodaj do niej wanilinę i mieszankę orzechów i wymieszaj, włóż do naczyń do pieczenia pokrytych pergaminem.
4. Pieczemy ciasta przez 20 minut w temperaturze 170 stopni, zmniejszamy do 150 stopni i suszymy w piekarniku przez kolejne 1 godzinę i 45 minut. Teraz ciasta należy pozostawić na jeden dzień.
5. Przygotuj krem Charlotte. Dobrze wymieszaj jajko z cukrem w pojemniku, wlej podgrzane mleko i dodaj więcej cukru. Dobrze wymieszaj i wlej masę do pozostałej części mleka. Podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia. Nie przestając przeszkadzać, trzymaj w ogniu przez 5 minut, a następnie ostudź.
6. Po ostygnięciu kremu włóż miękkie masło i ubij masę z dodatkiem koniaku i waniliny, aż będzie puszysta. Podziel krem na dwie połowy.
7. Dodaj kakao do jednej z części kremu i wymieszaj.
8. Łączymy ciasta białym kremem, a wierzch i boki smarujemy kremem kakaowym. Udekoruj ciasto na wierzchu.
"ciasto Kijowskie" z orzechami włoskimi jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy