marynowane macki kalmarów

Po prostu objadaj się! Spróbuj owoców morza według nowego przepisu! Uwielbiam owoce morza i kalmary są ulubionymi w tej kategorii produktów. Bardzo podoba mi się również odmiana "w marynacie". Przepis jest prosty, ale kalmary... po prostu polizasz palce!
kisik07Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 14 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 10 % 3 g
194 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h 30 min

na początek podpalamy garnek z wodą i wysyłamy rozmrożone kalmary do wrzącej wody. Po zagotowaniu wody gotuj je przez kolejne trzy minuty. Wyjmujemy owoce morza, spłukujemy pod zimną wodą i usuwamy zwinięte Skórki.

wkładamy kalmary do słoika warstwami, przeplatając owoce morza grubo posiekaną cebulą i ząbkami czosnku pokrojonymi na kilka kawałków. Do słoika wkładamy również lavrushkę i ziarna pieprzu.

woda, w której gotowano kalmary, jest filtrowana, chłodzona i wlewana do słoika. Włóż tam sól, cukier, wlej kwas octowy. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw kalmary na cztery godziny, po czym spuść marynatę.

ubijamy kalmary, w razie potrzeby dodajemy sól i cukier oraz sok z cytryny. Napełnij kalmary olejem. Po dwóch do trzech godzinach są gotowe do spożycia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal / 100g
  • Macki kałamarnicy - 100   kcal/100g

Podobne przepisy