skład / składniki
metoda gotowania
na początek podpalamy garnek z wodą i wysyłamy rozmrożone kalmary do wrzącej wody. Po zagotowaniu wody gotuj je przez kolejne trzy minuty. Wyjmujemy owoce morza, spłukujemy pod zimną wodą i usuwamy zwinięte Skórki.
wkładamy kalmary do słoika warstwami, przeplatając owoce morza grubo posiekaną cebulą i ząbkami czosnku pokrojonymi na kilka kawałków. Do słoika wkładamy również lavrushkę i ziarna pieprzu.
woda, w której gotowano kalmary, jest filtrowana, chłodzona i wlewana do słoika. Włóż tam sól, cukier, wlej kwas octowy. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw kalmary na cztery godziny, po czym spuść marynatę.
ubijamy kalmary, w razie potrzeby dodajemy sól i cukier oraz sok z cytryny. Napełnij kalmary olejem. Po dwóch do trzech godzinach są gotowe do spożycia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Macki kałamarnicy - 100 kcal/100g