skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej piasek na żeliwną patelnię i rozgrzej ją, ciągle mieszając, aby równomiernie się rozgrzała.
2. Zrób małe wgłębienie pośrodku i włóż do niego Turka z wodą. Wodę należy wylać na zimno.
3. Obróć Turka w kółko-musisz podgrzać wodę, a następnie dodać kawę.
4. Pozwól Turkowi z przyszłym aromatycznym napojem usiąść na piasku. W tym momencie musisz dodać przyprawy i cukier, jeśli zdecydujesz się ich użyć.
5. Rozgrzej turkę kawą, podnosząc ją i kładąc na piasku. Kiedy "Czapka" kawy zacznie się podnosić i będzie prawie na krawędzi Turki, podnieś ją z piasku i powal czapkę, lekko i krótko stukając dnem Turki o stół.
6. Kiedy "Czapka" opadnie, zwróć Turka na piasek i powtórz to samo jeszcze kilka razy. Im więcej razy powtórz, tym mocniejszy będzie napój.
7. Włóż piankę do filiżanki i po odczekaniu, aż Turek trochę ostygnie, wlej do filiżanki kawy.
miłego dnia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g