kawa w Turku z pianką

pyszna, aromatyczna i orzeźwiająca kawa parzona według wszystkich zasad! Uwielbiam ten napój, a zwłaszcza jeśli jest warzony w Turku. Gotuję go na piasku, dla którego specjalnie wyznaczyłem patelnię, a każdy poranek zaczyna się od tego przyjemnego rytuału - przygotowania aromatycznego napoju w stylu orientalnym w Turku. I koniecznie-gruba pianka na górze.
AnastasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
18 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Wlej piasek na żeliwną patelnię i rozgrzej ją, ciągle mieszając, aby równomiernie się rozgrzała.
2. Zrób małe wgłębienie pośrodku i włóż do niego Turka z wodą. Wodę należy wylać na zimno.
3. Obróć Turka w kółko-musisz podgrzać wodę, a następnie dodać kawę.
4. Pozwól Turkowi z przyszłym aromatycznym napojem usiąść na piasku. W tym momencie musisz dodać przyprawy i cukier, jeśli zdecydujesz się ich użyć.
5. Rozgrzej turkę kawą, podnosząc ją i kładąc na piasku. Kiedy "Czapka" kawy zacznie się podnosić i będzie prawie na krawędzi Turki, podnieś ją z piasku i powal czapkę, lekko i krótko stukając dnem Turki o stół.
6. Kiedy "Czapka" opadnie, zwróć Turka na piasek i powtórz to samo jeszcze kilka razy. Im więcej razy powtórz, tym mocniejszy będzie napój.
7. Włóż piankę do filiżanki i po odczekaniu, aż Turek trochę ostygnie, wlej do filiżanki kawy.

miłego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy