sok pomidorowy w słoikach

przygotuj pyszny sok warzywny na zimę zgodnie z tym przepisem! Bardzo proste! Od dzieciństwa uwielbiam domowy sok pomidorowy, dlatego zawsze staram się zamknąć przynajmniej pewną ilość. Potem, zimą, miło jest otworzyć słoik i cieszyć się naturalnym, gęstym napojem warzywnym, pamiętając ciepłe dni.
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Umyj pomidory, pokrój je na ćwiartki i złóż w misce blendera. Wszystkie nie zmieszczą się natychmiast, więc będziesz musiał powtórzyć proces jeszcze kilka razy lub wziąć większy pojemnik.

2. Zmiel pomidory za pomocą blendera zanurzeniowego w puree.

3. Wlej masę pomidorową do rondla.

4. Posyp solą i czarnym pieprzem.

5. Umieść przyszły sok na ogniu (średnie ciepło), pozwól mu się zagotować.

6. Zmniejsz ogień i gotuj sok przez 10 minut.

7. Wlać wrzący sok do wysterylizowanych butelek (słoików), zwinąć pokrywkami, ostudzić w cieple.

sok można teraz przechowywać w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy