sok pomidorowy w słoikach
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj pomidory, pokrój je na ćwiartki i złóż w misce blendera. Wszystkie nie zmieszczą się natychmiast, więc będziesz musiał powtórzyć proces jeszcze kilka razy lub wziąć większy pojemnik.
2. Zmiel pomidory za pomocą blendera zanurzeniowego w puree.
3. Wlej masę pomidorową do rondla.
4. Posyp solą i czarnym pieprzem.
5. Umieść przyszły sok na ogniu (średnie ciepło), pozwól mu się zagotować.
6. Zmniejsz ogień i gotuj sok przez 10 minut.
7. Wlać wrzący sok do wysterylizowanych butelek (słoików), zwinąć pokrywkami, ostudzić w cieple.
sok można teraz przechowywać w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g