skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sos do gryki bez mięsa, weź cebulę, marchewkę i grzyby w równych ilościach, do smażenia oleju roślinnego, do gęstości mąki, do nasycenia smaku śmietany i aromatu przyprawy. Obierz cebulę i marchewkę i umyj, wyczyść i spłucz pieczarki. Radzę wziąć starsze grzyby, są bardziej suche i podczas smażenia prawie nie wydzielają wilgoci jak Młode.
Krok 2:
Pieczarki kroimy w drobną kostkę.
Krok 3:
Cebulę również kroimy w kostkę.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Najpierw wysyłamy pokrojone pieczarki na patelnię w rozgrzanym oleju roślinnym.
Krok 6:
Smażyć grzyby, mieszając, na dużym ogniu przez dwie minuty.
Krok 7:
Następnie włóż posiekaną cebulę do grzybów na patelnię, wymieszaj, ogień pozostaje silny.
Krok 8:
Minutę po cebuli wysyłamy startą marchewkę na patelnię.
Krok 9:
Wymieszaj grzyby z warzywami i dodaj sól i przyprawy. Zmniejsz trochę ogień i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając.
Krok 10:
Po 5 minutach posyp zawartość patelni mąką, rozpraszając ją równomiernie i jednocześnie mieszając. Smażyć przez kolejne dwie minuty, nie przestając mieszać.
Krok 11:
Następnie dodaj śmietanę do patelni.
Krok 12:
Przygotuj mieszankę warzyw i grzybów ze śmietaną i mąką na małym ogniu, aby się nie przypaliła, kolejne dwie minuty, dokładnie mieszając, masa będzie lepka.
Krok 13:
I na koniec wlej porcję wody do patelni.
Krok 14:
Ugniataj masę, aby stopniowo kwitła w wodzie i utworzyła SOS.
Krok 15:
Gdy masa z lepkiej zamienia się w płynną, przykryj patelnię pokrywką i gotuj sos na małym ogniu przez kolejne 8 minut, aby stał się bogaty i gęsty.
Krok 16:
Podawaj sos do kaszy gryczanej bez mięsa na gorąco, polewając porcjami owsianki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g