sos do kaszy gryczanej bez mięsa

pyszny, aromatyczny, gęsty sos z grzybami i kwaśną śmietaną. Pachnące i bardzo smaczne, szybko się gotuje, a kasza gryczana z takim sosem bez mięsa jest bardzo satysfakcjonująca. Świetne danie na obiad.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 56 % 5 g
węglowodany 33 % 3 g
64 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sos do gryki bez mięsa, weź cebulę, marchewkę i grzyby w równych ilościach, do smażenia oleju roślinnego, do gęstości mąki, do nasycenia smaku śmietany i aromatu przyprawy. Obierz cebulę i marchewkę i umyj, wyczyść i spłucz pieczarki. Radzę wziąć starsze grzyby, są bardziej suche i podczas smażenia prawie nie wydzielają wilgoci jak Młode.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pieczarki kroimy w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę również kroimy w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw wysyłamy pokrojone pieczarki na patelnię w rozgrzanym oleju roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć grzyby, mieszając, na dużym ogniu przez dwie minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż posiekaną cebulę do grzybów na patelnię, wymieszaj, ogień pozostaje silny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Minutę po cebuli wysyłamy startą marchewkę na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj grzyby z warzywami i dodaj sól i przyprawy. Zmniejsz trochę ogień i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 5 minutach posyp zawartość patelni mąką, rozpraszając ją równomiernie i jednocześnie mieszając. Smażyć przez kolejne dwie minuty, nie przestając mieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj śmietanę do patelni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj mieszankę warzyw i grzybów ze śmietaną i mąką na małym ogniu, aby się nie przypaliła, kolejne dwie minuty, dokładnie mieszając, masa będzie lepka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I na koniec wlej porcję wody do patelni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ugniataj masę, aby stopniowo kwitła w wodzie i utworzyła SOS.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy masa z lepkiej zamienia się w płynną, przykryj patelnię pokrywką i gotuj sos na małym ogniu przez kolejne 8 minut, aby stał się bogaty i gęsty.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj sos do kaszy gryczanej bez mięsa na gorąco, polewając porcjami owsianki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy