skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
SOS. Roztop masło na małym ogniu.
Krok 3:
Wlej śmietanę do masła.
Krok 4:
Dusić na małym ogniu, mieszając, aż do wrzenia.
Krok 5:
Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodaj sól i pieprz.
Krok 6:
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce i dodaj do śmietany. Mieszając, poczekaj, aż parmezan całkowicie się stopi.
Krok 7:
Spaghetti gotować w dużej ilości wody przez około 6 minut do stopnia aldenitu. Złóż gotowy makaron i durszlak.
Krok 8:
Na patelni do sosu dodaj makaron i podgrzewaj, mieszając, około 2 minut. Gotowy makaron ułożyć na talerzach, posypać startym parmezanem i świeżym tymiankiem. Udekoruj natką pietruszki.
najważniejsze jest, aby nie gotować sosu i nie dopuścić do oddzielenia oleju od reszty masy. Jak tylko masło się rozpuści-wlej śmietanę, tylko śmietana się zagotuje - wlej ser, tylko ser się stopił, a sos zaczął się gotować-dodaj pastę. Sos dojdzie podczas podgrzewania.
konsystencja i zawartość kalorii w sosie jest regulowana przez zawartość tłuszczu w śmietanie. Chcesz SOS grubszy i grubszy-weź śmietanę 33%, chcesz SOS mniej kaloryczny i bardziej płynny - weź śmietanę 20-22%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g