makaron z sosem Alfredo

Klasyczny kremowy sos serowy do każdego rodzaju makaronu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 11 g
tłuszcze 33 % 20 g
węglowodany 48 % 29 g
352 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    SOS. Roztop masło na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej śmietanę do masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dusić na małym ogniu, mieszając, aż do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodaj sól i pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj parmezan na drobnej tarce i dodaj do śmietany. Mieszając, poczekaj, aż parmezan całkowicie się stopi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spaghetti gotować w dużej ilości wody przez około 6 minut do stopnia aldenitu. Złóż gotowy makaron i durszlak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni do sosu dodaj makaron i podgrzewaj, mieszając, około 2 minut. Gotowy makaron ułożyć na talerzach, posypać startym parmezanem i świeżym tymiankiem. Udekoruj natką pietruszki.

najważniejsze jest, aby nie gotować sosu i nie dopuścić do oddzielenia oleju od reszty masy. Jak tylko masło się rozpuści-wlej śmietanę, tylko śmietana się zagotuje - wlej ser, tylko ser się stopił, a sos zaczął się gotować-dodaj pastę. Sos dojdzie podczas podgrzewania.

konsystencja i zawartość kalorii w sosie jest regulowana przez zawartość tłuszczu w śmietanie. Chcesz SOS grubszy i grubszy-weź śmietanę 33%, chcesz SOS mniej kaloryczny i bardziej płynny - weź śmietanę 20-22%.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy