skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajko do miski, wlej cukier i sól, wymieszaj trzepaczką. Wlej mleko i wstępnie stopione masło do powstałej masy, a następnie przesiej mąkę i zagniataj ciasto.
2. Proso myjemy kilka razy, gotujemy do połowy w lekko osolonej wodzie. Myjemy dynię, obieramy, usuwamy nasiona. Przygotowany kawałek dyni kroimy w małe kostki, układamy w proso. Wlej cukier i sól do nadzienia, dodaj zmiękczone masło, pokrojone w kostkę suszone morele i rodzynki (suszone owoce wstępnie namoczone przez 10 minut w gorącej wodzie), wymieszaj nadzienie.
3. Ciasto rozprowadzamy w formie natłuszczonej olejem roślinnym. Przebij widelcem na całej podstawie, rozłóż nadzienie. Dekorujemy krawędzie według własnego gustu i wyobraźni, a powierzchnię dekorujemy suszonymi morelami (ułożyłem kwiaty z suszonych moreli). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
podawaj na stole w ciepłej formie.
słodkiej herbaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g