skład / składniki
metoda gotowania
1. Ryż myjemy w zimnej wodzie 4-5 razy, aż woda będzie czysta. Następnie włóż płatki do rondla, zalej wrzącą wodą, dodaj sól i gotuj, aż będą całkowicie ugotowane. Gotowy ryż wrzucamy do durszlaka (lub sita), myjemy pod bieżącą wodą (płukanie jest konieczne, aby ryż był kruchy) i pozostawiamy na 10 minut, aby płyn był całkowicie szklany.
rodzynki oczyszczamy z patyczków, myjemy, napełniamy gorącą wodą wraz z suszonymi morelami i pozostawiamy do pęcznienia przez 10 minut.
pokrój masło na kilka części, włóż do rondla i podgrzej trochę na ogniu. Dodaj ryż i suszone owoce do oleju, dokładnie wymieszaj.
2. Ciasto ugniatamy, dzielimy na trzy równe części, z których dwie łączymy i zwijamy w jedną cienką warstwę, a następnie umieszczamy w naczyniu do pieczenia, uprzednio nasmarowanym olejem roślinnym. Rozłóż nadzienie na cieście, rozprowadź równomierną warstwą. Rozwałkuj resztę ciasta i przykryj ciasto, ściśnij krawędzie. Jeśli pozostały resztki ciasta, możesz zrobić z nich dekorację ciasta w postaci gałązek.
wysyłamy balish do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez godzinę.
pyszne danie jest gotowe do podania.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Ciasto - 289 kcal/100g