skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj ciasto:
- wlej kefir do głębokiej miski, rozbij jajka, dodaj masło i sól;
- wlej cukier ,sodę (soda zgaśnie w kefirze) i przesianą mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto jest elastyczne, elastyczne, nie przykleja się do rąk.
przygotuj nadzienie:
- ryż gotujemy do miękkości;
- rodzynki i suszone morele (suszone morele można pokroić na kilka części) zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut, po czym spuścić pozostały płyn (można go wypić, jest to przydatne);
- wymieszaj ryż z suszonymi owocami, dodaj masło i cukier, wymieszaj.
zajmijmy się najciekawszą rzeczą, a mianowicie zacznijmy tworzyć balisze:
- ciasto dzielimy na małe części (dokładnie tak, jak na placki), każdą część zwijamy w ciasto;
- rozłóż nadzienie na środku, podnieś krawędzie do góry i delikatnie ściśnij je palcami;
- za pomocą silikonowej szczotki nasmaruj powierzchnię każdego balisha białkiem jaja;
- pieczemy półfabrykaty w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal / 100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal / 100g