balisz z rodzynkami

soczyste mini ciasta podbiją cię za pierwszym razem! Balish to tatarskie wypieki, od których po prostu nie można się oderwać! Cienkie ciasto, soczyste, aromatyczne nadzienie mówią same za siebie. Spróbuj gotować, zaskocz swoich krewnych!
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 38 % 24 g
węglowodany 54 % 34 g
362 kcal
IG: 9 / 21 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

przygotuj ciasto:

- wlej kefir do głębokiej miski, rozbij jajka, dodaj masło i sól;

- wlej cukier ,sodę (soda zgaśnie w kefirze) i przesianą mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto jest elastyczne, elastyczne, nie przykleja się do rąk.

przygotuj nadzienie:

- ryż gotujemy do miękkości;

- rodzynki i suszone morele (suszone morele można pokroić na kilka części) zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut, po czym spuścić pozostały płyn (można go wypić, jest to przydatne);

- wymieszaj ryż z suszonymi owocami, dodaj masło i cukier, wymieszaj.

zajmijmy się najciekawszą rzeczą, a mianowicie zacznijmy tworzyć balisze:

- ciasto dzielimy na małe części (dokładnie tak, jak na placki), każdą część zwijamy w ciasto;

- rozłóż nadzienie na środku, podnieś krawędzie do góry i delikatnie ściśnij je palcami;

- za pomocą silikonowej szczotki nasmaruj powierzchnię każdego balisha białkiem jaja;

- pieczemy półfabrykaty w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal / 100g

Podobne przepisy