kasza manna na mleku i wodzie
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej wodę i mleko do rondla.
2. Wyślij patelnię do ognia, zagotuj płyn.
3. Wlej semolinę do wrzącej cieczy, ciągle mieszając masę trzepaczką, tworząc ciągły "wir". W ten sposób wyeliminujesz pojawienie się grudek, ponieważ ich obecność w gotowym naczyniu jest wysoce niepożądana. (Radzę również wlać płatki przez sito, Nie wiem, nie próbowałem, więc polecam sprawdzoną i skuteczną metodę z trzepaczką).
4. Dodaj szczyptę soli i gotuj przez 2 minuty, po czym wlej cukier, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i zaizoluj ręcznikiem.
po 10 minutach możesz podać.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g