kasza manna na mleku i wodzie

minimum kalorii, maksimum smaku! To wyjątkowa kasza manna! . Uwielbiam mannę, ale nie chcę jeść dodatkowych kalorii, tutaj pojawia się problem. Owsianka jest dobra na mleku, ale z masłem, ale słodsza. I znalazłem dla siebie złoty środek-rozcieńczam mleko wodą, nie dodaję masła, mniej cukru-więc jem moją ulubioną owsiankę bez szkody dla figury!
dino4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 71 % 12 g
78 kcal
IG: 17 / 58 / 25

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

1. Wlej wodę i mleko do rondla.

2. Wyślij patelnię do ognia, zagotuj płyn.

3. Wlej semolinę do wrzącej cieczy, ciągle mieszając masę trzepaczką, tworząc ciągły "wir". W ten sposób wyeliminujesz pojawienie się grudek, ponieważ ich obecność w gotowym naczyniu jest wysoce niepożądana. (Radzę również wlać płatki przez sito, Nie wiem, nie próbowałem, więc polecam sprawdzoną i skuteczną metodę z trzepaczką).

4. Dodaj szczyptę soli i gotuj przez 2 minuty, po czym wlej cukier, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i zaizoluj ręcznikiem.

po 10 minutach możesz podać.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy