kasza manna na wodzie bez grudek z dżemem

Delikatna kasza manna bez mleka! Bardzo smaczne! Nie lubię zapachu gotowanego mleka, więc nie gotuję sobie płatków mlecznych. Ale wiem, że są ludzie, którzy ze względów zdrowotnych nie używają mleka, więc chcę podzielić się przepisem na kaszę mannę, którą gotuję w wodzie. Taką owsiankę można podawać ze świeżymi jagodami i owocami lub z suszonymi owocami, miodem, dżemem. Okazuje się, że jest bardzo smaczny!
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 83 % 19 g
104 kcal
IG: 0 / 47 / 53

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

1. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia.

2. Gdy woda się zagotuje, wlej semolinę cienkim strumieniem, stale mieszając masę trzepaczką (pomoże to zapobiec pojawianiu się grudek).

3. Wlej cukier i sól, wymieszaj, gotuj przez 4-5 minut.

4. Dodaj masło.

5. Gotową kaszę mannę układamy na talerzach, podajemy z dżemem.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy